MILORAD DODIK PONOVO PRIJETI: “Bošnjačke težnje vratiće se kao grozomoran san zbog kojeg im na javi neće biti dobro”

Priča se o etničkom čišćenju i drugim stvarima, ali priča je jednostrana, neutemeljena – tvrdi Milorad Dodik

U proteklom periodu česte su organizacije određenih skupova, uglavnom Sarajeva, na kojima se govori o bosanskoj naciji i drugim nacionalnim pitanjima. U kontinuitetu, a posebno posljednjih dana, slušamo istu mantru, BiH se predstavlja kao građanska država s ravnopravnim narodima, građanima i slično – rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Priča se, gle čuda, o etničkom čišćenju i drugim stvarima, ali priča je jednostrana, neutemeljena, bez izvornih podataka i argumenta. Time, namjerno ili nesvjesno, samo zaoštravaju ionako tešku političku situaciju u BiH – dodao je Dodik.

Kako on navodi, u bošnjačkom nacionalnom korpusu često pozivaju na to da je i koliko je Bošnjaka živjelo u pojedinim opštinama i regijama današnje Republike Srpske, a svjesno se preskače ta ista ili još drastičnija promjena kada je u pitanju srpski narod u opštinama Federacije BiH

Dodik kaže da je 1991. godine BiH imala svoj demografski maksimum od 4.37.033 stanovnika, s nacionalnom strukturom: Muslimani 43,47 odsto, Srbi 31,21 odsto, Hrvati 17,38 odsto, Јugosloveni 5,54 odsto, ostali 2,4 odsto.

– Podaci po popisu 2013. godine su pokazali potpuno izmijenjenu demografsku sliku BiH. Prvo, broj stanovnika je pao na 3,531.159, pa ako se od toga oduzme utvrđenih 196.000 popisanih nerezidenata, realan broj je ne za 845.874 stanovnika manji, već za cijelih 1.041.874 stanovnika – kaže Dodik.

Kaže da “kao primjer navodnog etničkog čišćenja” na teritoriji današnje RS često se navodi Prijedor u kojem je 1991. godine živjelo 49.350 Bošnjaka, dok ih je 2013. godine popisano 29.034.

– Međutim, prećutkuje se da je u Mostaru 1991. godine bilo 23.846 Srba, a 2013. godine svega 4.420 ili za 81 odsto manje. U Sarajevu je bilo 259.470 Bošnjaka, 157.143 Srba, 3.483 Hrvata, 5.640 Јugoslovena i 19.093 ostalih, dok je 2013. godine u Kantonu Sarajevo popisano 346.575 Bošnjaka, 17.520 Hrvata, 13.300 Srba i 36.198 ostalih. Takođe, u Zenici je 1991. godine bilo 23.430 Srba, a 2013. godine 2.409 Srba ili za cijelih 90 odsto manje – naveo je Milorad Dodik.

Dodik kaže da upravo to danas svi prećutkuju u FBiH, i svu kako navodi, oštricu upućuju ka Republici Srpskoj da je “nastala na genocidu” i da je “etnički očišćena”.

– Dakle, zbog onih silnih okruglih akademskih stolova, Kruga 99, člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, brojnih drugih zvaničnika, važno je istaći da je stanovništvo BiH tokom ratnih zbivanja doživjelo velike promjene u svom teritorijalnom razmještaju. Te promjene se kvalifikuju na različite načine, a pored toga samo tokom rata izvan BiH je otišlo preko milion ljudi. Nakon rata vratio se značajan broj, ali je u drugim zemljama zauvijek ostalo oko 570.000 stanovnika. Kada se tome dodaju i dalje intenzivni emigracioni procesi, BiH je danas pala ispod tri miliona stanovnika. Pa ko je za to kriv? Republika Srpska? Uz to, najviše odlazi upravo bošnjačko stanovništvo – kaže.

Dodik kaže da je rezultat svih ovih promjena etnička teritorijalna homogenizacija i uprošćavanja etničkog mozaika na prostoru BiH.

– Oni (Bošnjaci) bi da su većina, lažna, a mi Srbi i Hrvati bi trebalo da smo marginalna manjina prepuštena volji Bošnjaka. Ponekad je lijepo sanjati, a ove bošnjačke težnje vratiće im se kao grozomoran san zbog kojeg im i na javi neće biti dobro – poručio je Dodik.

 

Related Posts

NOVE LAŽI MILORADA DODIKA: „Iz Sarajeva je protjerano 150.000 Srba. Morali su da ostave sve drugima…“

Manifestaciju je svečano otvorio predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik. U Budimpešti je svečano otvorena manifestacija “Srpski dani”, ali niti ta kulturna manifestacija nije prošla bez skandala…

Koliko daleko može Milorad Dodik? – Tragične zablude, bajke i siguran put u sudnicu

Nije ni završio Sabor na kojem je Milorad Dodik ponovo postao predsjednik SNSD-a, a stigle su mu poruke da raspada Bosne i Hercegovine nema. BiH će jedinstvena…

SARAJEVO TRN U OKU: Poruka Dodika iz Mađarske je nastavak laži

Budimpešti je svečano otvorena manifestacija “Srpski dani”, ali niti ta kulturna manifestacija nije prošla bez skandala u režiji Milorada Dodika. Manifestaciju je svečano otvorio predsjednik bh. entiteta…

Milorad Dodik, borac za suverenu Bosnu i Hercegovinu?

Lider SNSD-a Milorad Dodik predlaže deklaraciju o suverenosti Bosne i Hercegovine, ali to uslovljava „odlaskom stranaca“. Analize pokazuju da se iza te inicijative krije pokušaj disolucije BiH….

ZNAČAJ DRŽAVNE IMOVINE: GARANCIJA OPSTOJNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Osim nekoliko odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom nemamo niti jedan propis koji definiše ili štiti državnu imovinu. Više nego…

Milorad Dodik želi mirni razlaz, ali realniji su zatvor ili Rusija

Brojna su sebi poniženja dopustili trojkaši kako bi zadržali fotelje u državnim jaslama stečene zahvaljujući koaliciji s državnim neprijateljem broj 1.   Brojna su sebi poniženja dopustili…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)