ODJECI I REAGOVANJA: ” Milorad Dodik je politički mrtav, ali će dugo umirati

Kroz optužnicu Tužilaštva BiH našao je novi povod (izgovor) za posvemašnji udar na državu Bosnu i Hercegovinu. Da optužnice (kakva god da je) nije bilo, našao bi nešto drugo.

 

Mi, potpisani srpski ambasadori i generalni konzuli BiH, želimo da iskažemo podršku Vama i kompletnom rukovodstvu Rs…” dio je pisma koje su podanici Milorada Dodika potpisali, uputili i objavili., piše politički.ba

Ambasadori i konzuli koje je imenovao politički vođa bosanskih Srba i njegovi satrapi, “počinju vraćati dug”.

“A šta mogu drugo”, reći će nam jedan državni zvaničnik

On ih je imenovao. Njemu moraju služiti. Nisu svi Srbi u diplomatsko-konzularnoj mreži potpisali pismo”, dodaje.

Prije nego li će Slobodan Milošević pokrenuti agresiju na Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, te naposljetku na Kosovo, godinama je trajala histerija u srpskim medijima.

Jedna od značajki tog vremena bili su “Odjeci i reagovanja“.

Rubrika koju je, po naredbi Miloševića, osmislio Žika Minović, tadašnji urednik lista “Politika”, postala je platforma za dehumanizaciju svih neistomišljenika, priprema terena ne samo za agresije, već i egzekucije i onih u Srbiji (i Crnoj Gori) koji ne misle isto što i Milošević i njegova klika.

U medijima koje kontrolira Dodik ili mu se sami podaju, već možemo vidjeti nove “Odjeke i reagovanja”.

Utrkuju se funkcioneri, namještenici, podguzne muhe… da izraze lojalnost “velikom vođi”, “stanu uz njega”… Kao i prije više od 30 godina, istina ne stanuje na stranicama “Odjeka i reagovanja”. Već podaništvo, karijerizam, mediokritetstvo… sve ono što proizvodi zlo.

Teško da će epilog ovih “Odjeka i reagovanja” biti novi agresivni pohodi.

Ali hoće dalja destabilizacija.

Dodik je kroz optužnicu Tužilaštva BiH našao novi povod (izgovor) za posvemašnji udar na državu Bosnu i Hercegovinu. Da optužnice nije bilo, našao bi nešto drugo. Pravni stručnjaci kažu da je sama optužnica “sklepana” kako bi se samo dodatno Dodiku pomoglo u njegovom projektu obesmišljavanja Bosne i Hercegovine. “Prvi se mačići u vodu bacaju”, stara je narodna poslovica. Neka tako bude i sa ovom prvom optužnicom Tužilaštva BiH.

No, ako je suditi po orkestriranoj kakafoniji iz manjeg bh. entiteta, politički lider bosanskih Srba je bijesan. Ništa novo. On je svako malo nešto nadrndan, svako malo nešto i nekome prijeti, propinje se na zadnje noge u impotentnoj namjeri da napadne… Sve klasični simptomi tipičnog siledžije. Koji već na podignutu obrvu savije rep.

Dodik prijeti.

“Nakon sramne optužnice Tužilaštva BiH planiram da obavijestim srpski narod šta mu se sprema i izvršit ću maksimalnu homogenizaciju srpskog naroda i Rs”, kaže.

A šta je to novo što može uraditi?

I šta će time dobiti?

Srbi su sve umorniji od njegovih stalnih performansa.

Sa obje strane Drine.

 

Uz Dodika je – javno – još samo Zoran Milanović. I šef mađarske diplomatije.

I to je to.

Naći će politički lider bosanskih Srba još po nekog da se slika s njim.

No, Rs je sve izoliranija.

U kratkom vremenskom periodu izgubila je nešto više od 2 milijarde maraka. To se ne može nadomjestiti. Dok Dodik srbuje, Rs je sve siromašnija i pustija.

I sada zamislimo neke od Dodikovih “diplomata” kako svojim diplomatskim sagovornicima na Zapadu pokušavaju objasniti šta se dešava? Obostrana patnja!

Dodik sigurno računa i na to da će se na Zapadu situacija promijeniti. Vjeruje da će u SAD na vlast doći Donald Trump i da će mu se vrata širom otvoriti. No, isti mu je taj Trump uveo sankcije kad je došao na čelo Amerike.

U Evropi krajnja desnica jeste u usponu. Ali ne tolikom da će ovladati evropskim institucijama. Uz to, do sada su sve ekstremno desne stranke, koje su tamo dolazile na vlast, doživjele imploziju.

Dodik je i te kako svjestan da je politički mrtav. Ali će njegovo umiranje dugo trajati upravo zbog mehanizama koji mu stoje na raspolaganju. Dodik je spreman da produbljuje krizu do onog momenta dok ne obezbijedi izlaznu strategiju koja bi mu bila prihvatljiva.

Meni se čini da on u ovom trenutku nema tu izlaznu strategiju i da će ići u dalje produbljivanje krize i dalju konfrontaciju. Pogotovo zbog činjenice što – i kad je riječ o domaćim političkim akterima i kad je riječ o dijelu međunarodne zajednice – ne nailazi na čvrst otpor, niti spremnost da ga se izolira na način da postane teret strukturama entiteta Republika Srpska, smatra prof. dr. Sead Turčalo.

 

 

 

Related Posts

Christian Schmidt uputio pismo Željki Cvijanović: Nazivanje septembarskog protesta “generalnom probom” samo po sebi opasno

pismu koje je danas visoki predstavnik Christian Schmidt uputio članici Predsjedništva BiH, Željki Cvijanović, rečeno je kako nazivanje protesta od 1. septembra „generalnom probom“ predstavlja implicitnu prijetnju…

Da se ministar Konaković ne sekira – Halilagić poručuje: Očekujemo da uskoro imamo aviolinije iz Tuzle, koncesije su nemoguće!

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković ozbiljno se nasekirao nakon izjave direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla Dževada Halilčevića “da sve aerodrome u BiH treba dovesti u što bolje stanje,…

DENIS BEĆIROVIĆ NA OBILJEŽAVANJU DANA OSLOBOĐENJA GORAŽDA: HVALA ŠTO STE SPASILI IDEJU BIH

Goražde danas obilježava 31. godinu od prvog oslobođenja u proteklom ratu, Dan Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) i Grada Goražda. Na današnji dan 1992. godine, okončanjem operacija “Krug” i…

OHR reagovao na opetovane tvrdnje Dodikovih simpatizera o “granicama” unutar Bosne i Hercegovine.

U nekoliko dijelova entiteta Republika Srpska osvanuli su bilbordi sa plakatima “granice postoje”. Radi se o poruci kakvu su simpatizeri Milorada Dodika, predsjednika RS, isticali na protestima…

STIGAO ODGOVOR IZ STRAZBURA: Tri agentice Bosne i Hercegovine se ne boje prijave Kovačevića

Tri agentice BiH pred Europskim sudom za ljudska prava reagirale su na najavu apelanta pred tim sudom Slavena Kovačevića da će protiv njih podnijeti krivične prijave, jer…

GUDELJ POBIJEDIO BOLEST, OTVORIO DUŠU: NEMOJTE IĆI U EU JER ĆE BIH TIME IZGUBITI SVE VRIJEDNOSTI

Na vrhuncu slave, kada je imao sve: novac, popularnost, moć, bio je za njega spreman ugovor s najvećim klubom Evrope, bilo je samo potrebno da  napuni 28…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)