Šemsudin Mehmedović: Optužnica protiv Dodika je „peglanje“ u javnosti nakon optužnice protiv 11 komandanata

Sada se mora postaviti pitanje ko je Dodiku i RS-u isporučio Kajganića koji je pripremao teren za optužnicu protiv Dodika optužnicom protiv komandanata Armije BiH? Je li to cijena procesuiranja Dodika?

Čestitam svima koji su doprinijeli da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika predsjednika RS-a i Miloša Lukića v.d. direktora Službenog glasnika RS, a zbog ukaza o neprovođenju odluka visokog predstavnika na prostoru entiteta RS, poručio je zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudin Mehmedović.

– Konačno je profunkcioniralo pravosuđe koje je bilo zakržljalo u političkim spletkama. Dodik je svojim postupcima bukvalno izazivao institucije da ga procesuiraju, ali je izostala hrabrost kod pojedinaca da naprave taj prelomni korak, pravdajući to nedefinisanim krivičnim zakonom u tom pogledu.

Nakon odluke Visokog predstavnika dodatno su se obezbijedile pravne pretpostavke za akciju Tužilastva BiH.

Od 2006. čekamo ovakve poteze. Samo da sve ne završi kao i Inzkov zakon o negiranju genocida jer očigledno ima naznaka da je Tužilaštvo prisilno tražilo oblik „zadovoljavanja“ svih strana.

Nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Ahmeta Sejdića, Ferida Buljubašića i još 11 komandanata i pripadnika Armije Republike BiH bilo je jasno da se nešto priprema protiv Dodika jer je ta optužnica bila očiti politički potez „peglanja“ u javnosti: sad su na vagi dva poteza Tužilaštva i očito da taj način rada nema nikakvog smisla.

Često smo slušali velike i stalne prozivke za „isporučivanje“: sada se mora postaviti pitanje ko je Dodiku i RS-u isporučio Kajganića koji je pripremao teren za optužnicu protiv Dodika optužnicom protiv komandanata Armije BiH? Je li to cijena procesuiranja Dodika? Tako je kad se nešto isporuči Dodiku a onda sve druge proziva za „isporučivanje“.

Rad Tužilaštva, u svakom slučaju, mora biti profesionalan, zakonit i ekspeditivan, da bi se vratilo povjerenje u pravosuđe BiH, poručio je Šemsudin Mehmedović.

Related Posts

Milorad Dodik, borac za suverenu Bosnu i Hercegovinu?

Lider SNSD-a Milorad Dodik predlaže deklaraciju o suverenosti Bosne i Hercegovine, ali to uslovljava „odlaskom stranaca“. Analize pokazuju da se iza te inicijative krije pokušaj disolucije BiH….

ZNAČAJ DRŽAVNE IMOVINE: GARANCIJA OPSTOJNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Osim nekoliko odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom nemamo niti jedan propis koji definiše ili štiti državnu imovinu. Više nego…

Milorad Dodik želi mirni razlaz, ali realniji su zatvor ili Rusija

Brojna su sebi poniženja dopustili trojkaši kako bi zadržali fotelje u državnim jaslama stečene zahvaljujući koaliciji s državnim neprijateljem broj 1.   Brojna su sebi poniženja dopustili…

NIŠTA OD MIRNOG RAZLAZA: Ramo Isak već vidi Milorada Dodika u zatvoru

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je na izjavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o tome da će SNSD “kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Jasna poruka Bećirovića: ‘Dodik i njegovi saradnici što prije da odustanu od destruktivne politike

BiH se suočava sa najtežom krizom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Već treći mjesec traje brutalni napad na ustavni poredak države BiH i na temeljne…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)