OGLASILA SE I SEBIJA IZETBEGOVIĆ: SVEGA SAM SE NAGLEDALA I NASLUŠALA

OGLASILA SE I PROF.DR.SEBIJA IZETBEGOVIĆ: SVEGA SAM SE NAGLEDALA I NASLUŠALA

 

Dok pripadnici vlasti šetaju i sami sebi šalju protestne poruke i zahtjeve, sjećam se dana, mjeseci i godina dok sam radila direktno sa ženama: ambulanta, ultrazvuk, operaciona sala, porođajna sala, poručila je danas prof. dr. Sebija Izetbegović, nakon tragičnih ubistava u Gradačcu.

  • Okružena ženama, mamom koju sam neizmjerno voljela, sestrama, prijateljicama, rodicama i našim kćerima, ja sam se nekad davno odlučila za ginekologiju i akušerstvo. U praksi sam susretala puno žena, djevojaka i djevojčica, a neke od njih zauvijek upamtila. Svega sam se nagledala i naslušala. I sreće i tuge. Sretne su mi žene sve bile iste, pa ih ne pamtim pojedinačno, a nesretne su bile nesretne svaka na svoj način i skoro da se svake priče sjećam.  Nekad sam i sama prijavljivala sumnju na zlostavljanje nakon pregleda napastvovane, premlaćene i/ili silovane žene. Slušala sam tegobne privatne priče. To su vječne rane na mojoj duši- navela je ona.

Kako kaže, sve ih je mogla liječiti, ali ne i nagovoriti da prijave

  • Bojale su se. Nažalost. Razumjela sam i čega se boje. Zlostavljača koji  je medicinskim sestrama i meni prijetio punim pištoljem u dežuri nisam prijavila jer me njegova supruga uplakana molila da to ne uradim jer će on nju premlatiti kad dođe sa bebom kući. Prije tri dana, kad sam nazvala zlostavljanu radnicu da joj ponudim pomoć, moje saradnice su mi rekle za užasno ubistvo mlade žene u Gradačcu.

Bile su u šoku jer su vidjele snimak i bilo im je zlo, nisu mogle prepričati pa sam rekla da mi pošalju snimak, da pregledam dok radim. Pregledala sam taj užas.

Jezivo izmučena i isprebijana žena i stravično ubistvo koje je monstrum počinio slika je najgora od svih koje sam vidjela. Rahmet duši mlade majke Nizame, veliki sabur Nizaminoj porodici – dodala je ona.

A obaveza nama je da „objašnjavamo kćerkama i djevojkama da se oni koji prijete, vrijeđaju, ponižavaju, jednom udare nikad neće popraviti nego će biti gori“.

Obaveza nama da ih učimo da se ne smiju bojati i da sebi ne smiju dozvoliti da ih iko maltretira i zlostavlja, da moraju znati prepoznati latentnog zlostavljaca koji svoju bolesnu posesivnost i ljubomoru predstavlja “velikom ljubavlju”, a što je zamka i želja da je izoluje od svih i da je onda lakše zlostavlja. Obaveza nama da radimo na tome da ih društvo i sistem mora zaštititi. Krv Nizame Hećimović mora podvući liniju preko koje se neće nikad preći.

Ko mi ne vjeruje neka stisne zube i pogleda snimak, pa neka pokuša zaboraviti. Ja nikad zaboraviti neću.

Nasilje mora biti praćeno odgovarajućom kaznom, a kazne moraju biti drastične a ne simbolične. Nasilnici moraju u zatvor bez iznimki.

 

Related Posts

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Jasna poruka Bećirovića: ‘Dodik i njegovi saradnici što prije da odustanu od destruktivne politike

BiH se suočava sa najtežom krizom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Već treći mjesec traje brutalni napad na ustavni poredak države BiH i na temeljne…

Trojka i politika kompromisa: Ipak je sve u rukama Čovića i Dodika

Sudbina Bosne i Hercegovine, tačnije njenog puta u Evropsku uniju u rukama je Milorada Dodika, ali i Dragana Čovića. Trojka i njena politika kompromisa nisu urdoili plodom….

Emrić nakon Dodikovih tvrdnji da je s ‘trojkom’ dogovorio izbacivanje stranih sudija: Ne igrajte se sa državom

Državni zastupnik NES-a Jasmin Emrić u reakciji na tvrdnje Milorada Dodika da je ranije s Trojkom dogovorio izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine  pita…

Vučević i Dačić na Dodikovom Saboru: Neke id tema su bile Dejton, Kosovo i velika Srbija

Lider SNS-a, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević obratio se danas na Saboru SNSD-a u Doboju. Sedmi Sabor SNSD se dešava u složenim okolnostima u RS, Bosni i…

Stevandić stao u odbranu Radoičića: Suprostavio se teroru nad Srbima rizikujući svoju glavu

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić istakao je da se Milan Radoičić “suprotstavio teroru nad Srbima u svojoj zemlji i preuzeo odgovornost za to, te ocijenio da nije dobro osuđivati…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)