ALMA ČOLO NAJAVLJUJE: „Nema sumnje da će optužnica protiv Dodika i Lukića biti potvrđena, moguća kazna zatvora do….…“

Alma Čolo, pravna stručnjakinja i bivša zastupnica SDA, osvrnula se na predmet protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića zbog potpisivanja Ustavnog suda BiH i objavljivanja u Službenom listu Republike Srpske.

-Ukoliko Sud BiHpotvrdi optužnicu u predmetu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića zbog potpisivanja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i objavljivanja u Službenom listu Republike Srpske, te vjerujem da hoće, Dodik i njegov novoimenovani direktor Službenog glasnika će mnogo bolje proći nego da se njihova nezakonita djela kvalificiraju kao “napad na ustavni poredak”.

Naime, umjesto kaznene prijave “Napad na ustavni poredak” iz člana 156. KZ BiH Dodik i Lukić podignuti su optužnicu za krivično djelo po članu 203. a KZ BiH “Neizvršenje odluka visokog predstavnika”.

Za krivično djelo “Napad na ustavni poredak” propisano je najmanje 5 godina zatvora, a za “Neizvršavanje odluka visokog predstavnika” kažnjen je u trajanju od 6 mjeseci do 5 godina zatvora.

Postoje li u radnjama Milorada Dodika elementi krivičnog djela “Napad na ustavni poredak” za koje je Zakonom propisano minimalna kazna zatvora od 5 godina, što znači da je moguće izreći kaznu zatvora do 20 godina, a za najteže oblike ovog djela može se izreći dugotrajna zatvorska kazna.

Da li je usvajanje Zakona kojim je predviđeno da se odluke Ustavnog suda BiH neće primjenjivati i provoditi na teritoriji Republike Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH kriminal, ili je to samo neustavna djelatnost entitetskog zakonodavnog tijela?

Može li Narodna skupština Republike Srpske donijeti propise o suspenziji određenih odredbi Ustava Bosne i Hercegovine?

Članom III/3 b) Ustavom Bosne i Hercegovine propisano je:

1.b) Entiteti i sve njihove upravne jedinice će u potpunosti poštivati ovaj Ustav, kojim su isključene zakonske odredbe Bosne i Hercegovine i ustavne i pravne odredbe subjekata koji se s tim ne slažu, kao i odluke institucija Bosne i Hercegovine. …

Član VI/5 Ustava Bosne i Hercegovine navodi se da su odluke Ustavnog suda konačne i obvezujuće.

Da li je NS RS prilikom donošenja ovog zakona postupila suprotno ovim odredbama Ustava? Odgovor je da.

Dakle, postupila je ilegalno ili protuustavno.

Da li je obustava odluke Ustavnog suda na teritoriji entiteta RS nezakonit čin? Nesumnjivo jeste, jer su odluke Ustavnog suda konačne i obvezujuće za cijelu teritoriju BiH i za sve njene administrativne nivoe vlasti.

Da li je potpisivanje Uredbe o proglašenju Zakona o neprimjeni odluka Ustavnog suda BiH i njegovo objavljivanje u Službenom listu Republike Srpske, broj: 60/23 nezakonito djelo? Nema sumnje da je.

Ovo nije samo suprotno Odlukama visokog predstavnika broj: 15/23 od 1. jula 2023.

Riječ je o krivičnom djelu “Napad na ustavni poredak”, jer se nezakonito pokušava promijeniti ustavni poredak BiH na način da se odluke najviše sudskih sudova utvrđenih Ustavom BiH ne provode i ne provode se izvršeno na teritoriji entiteta RS, zaključila je Čolo.

Related Posts

NOVE LAŽI MILORADA DODIKA: „Iz Sarajeva je protjerano 150.000 Srba. Morali su da ostave sve drugima…“

Manifestaciju je svečano otvorio predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik. U Budimpešti je svečano otvorena manifestacija “Srpski dani”, ali niti ta kulturna manifestacija nije prošla bez skandala…

Koliko daleko može Milorad Dodik? – Tragične zablude, bajke i siguran put u sudnicu

Nije ni završio Sabor na kojem je Milorad Dodik ponovo postao predsjednik SNSD-a, a stigle su mu poruke da raspada Bosne i Hercegovine nema. BiH će jedinstvena…

SARAJEVO TRN U OKU: Poruka Dodika iz Mađarske je nastavak laži

Budimpešti je svečano otvorena manifestacija “Srpski dani”, ali niti ta kulturna manifestacija nije prošla bez skandala u režiji Milorada Dodika. Manifestaciju je svečano otvorio predsjednik bh. entiteta…

Milorad Dodik, borac za suverenu Bosnu i Hercegovinu?

Lider SNSD-a Milorad Dodik predlaže deklaraciju o suverenosti Bosne i Hercegovine, ali to uslovljava „odlaskom stranaca“. Analize pokazuju da se iza te inicijative krije pokušaj disolucije BiH….

ZNAČAJ DRŽAVNE IMOVINE: GARANCIJA OPSTOJNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Osim nekoliko odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom nemamo niti jedan propis koji definiše ili štiti državnu imovinu. Više nego…

Milorad Dodik želi mirni razlaz, ali realniji su zatvor ili Rusija

Brojna su sebi poniženja dopustili trojkaši kako bi zadržali fotelje u državnim jaslama stečene zahvaljujući koaliciji s državnim neprijateljem broj 1.   Brojna su sebi poniženja dopustili…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)