MILANOVIĆ PRVO ODLIKOVAO JEDINICU HVO-a KOJA JE POČINILA ZLOČINE, PA STAO U DODIKOVU ODBRANU

Rekao je da ima iskrenu želju i da daje maksimalni doprinos, te da vjeruje da to radi i Vlada Hrvatske da BiH bude uređena država u kojoj će Hrvati živjeti kao konstitutivni narod

 

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović boravi u Širokom Brijegu gdje je odlikovao bojnu “Poskoci”, a boravak je iskoristio i da ponovno stane u odbranu Milorada Dodika i kritikuje postupak pokrenut protiv njega.

“Dokle god visoki predstavnici ko god im dao mandat, dok god budu imali instinkta i interesa mijenjati zakone zemlje ukazima, kako bi podigla se optužnica za novo izmišljeno djelo, a nemaju vremena i interesa promijeniti izborni zakon sto mogu jednim potpisom pera i omogućiti Hrvatima da biraju predstavnike, dokle god je ta olovka teška ko pero, a ona druga laka ko perka, ja u takvu pravdu ne vjerujem”, kazao je Milanović.

Milanović je ovdje stao u odbranu Milorada Dodika protiv kojeg je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog neizvršenja odluke visokog predstavnika.

Rekao je da ima iskrenu želju i da daje maksimalni doprinos, te da vjeruje da to radi i Vlada Hrvatske da BiH bude uređena država u kojoj će Hrvati živjeti kao konstitutivni narod.

Rekao je da i je Hrvatska jača nego bilo kada u svojoj historiju i da tu svoju snagu ne koristi iz nekih njemu čudnih razoga, ali da će on nastaviti biti uporan i biti dosadan. Naglasio je da “pokušava zaustaviti glupost i nepravdu” i da neće živjeti u gluposti i nepravdi.

Podsjetimo, bojna Poskok osnovana je u Širokom Brijegu 19. jula 1991. godine, a u presudama Haškog tribunala ostalo je zabilježeno da je bila dio snaga HVO-a koje su 1993. godine izvršile napad na sela Sovići i Doljani u Jablanici.

 

 

U prvostepenoj presudi u slučaju Prlić i ostali, navodi se i da je Mladen Naletilić Tuta, koji je pred Haškim tribunalom zbog ratnih zločina osuđen na 20 godina zatvora, komandovao napadom na sela i da su u napadu učestvovali vojnici HVO-a kojima je on komandovao. Kao jedinice kojima je komandocao Tuta u presudi su nabrojane: bojna Poskok, Kažnjenička bojna, jedinice Posuške i Grdani.

Historičar Amir Kliko u knjizi “Rat u Srednjoj Bosni 1992.-1994. godine”, opisao je zločine i postupanje pripadnika HVO prema zarobljenim vojnicima i civilima nakon što su 17. jula zauzeli sela Sovići i Doljani.

“U rejonu tih sela predala su se 94 pripadnika ARBiH. Neki od njih su strijeljani, s nekoliko bošnjačkih civila, iz odmazde zbog pogibije u borbenim četiri vojnika Kažnjeničke bojne. Prije likvidacije su mučeni i ponižavani”, navodi se u knjizi.

U prvoprestepenoj presudi Prliću i ostalim se opisuje da su zarobljeni muškarci, među njima i jedan trinaestogodišnji dječak bili prisiljeni da izvode inžinjerske radove na položajima HVO-a.

 

 

Dalje u knjizi Kliko piše kako je prema saznanjima ARBiH, navodno najmanje trojicu ubio Vlado Ćurić, a Leto Davor je navodno silovao jednu djevojku. Kamioni su odvozili opljačkanu stoku u Široki Brijeg. Civili koji su se zatekli u selu, njih 422 su nakon nekoliko dana maltretiranja protjerani prema Gornjem Vakufu.

 

Prema komandi viših komandanta nakon prestanka sukoba na prostoru ova dva sela zapaljene su sve muslimanske kuće i srušene dvije džamije. Odjel Odbrane HVO Jablanica, opljačkao je i kao ratni plijen svu pokretnu i konfiscirao svu nepokretnu bošnjačku imovinu iz tih sela.

Ovo nije prvi put da Zoran Milanović odlikuje jedinice HVO-a čiji su pripadnici činili zločine u toku rata.Tokom 2020. godine, Milanović je uručio odlikovanje za Specijalnu policiju MUP-a HRHB. Odlikovanje je uručeno optuženom za ratne zločine Zlatanu Miji Jeliću. Milanović je kao predsjednik odlikovao i Vojnu policiju HVO-a, čiji je komandant Valentin Ćorić osuđen za ratne zločine.

Related Posts

Milorad Dodik, borac za suverenu Bosnu i Hercegovinu?

Lider SNSD-a Milorad Dodik predlaže deklaraciju o suverenosti Bosne i Hercegovine, ali to uslovljava „odlaskom stranaca“. Analize pokazuju da se iza te inicijative krije pokušaj disolucije BiH….

ZNAČAJ DRŽAVNE IMOVINE: GARANCIJA OPSTOJNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Osim nekoliko odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom nemamo niti jedan propis koji definiše ili štiti državnu imovinu. Više nego…

Milorad Dodik želi mirni razlaz, ali realniji su zatvor ili Rusija

Brojna su sebi poniženja dopustili trojkaši kako bi zadržali fotelje u državnim jaslama stečene zahvaljujući koaliciji s državnim neprijateljem broj 1.   Brojna su sebi poniženja dopustili…

NIŠTA OD MIRNOG RAZLAZA: Ramo Isak već vidi Milorada Dodika u zatvoru

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je na izjavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o tome da će SNSD “kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Jasna poruka Bećirovića: ‘Dodik i njegovi saradnici što prije da odustanu od destruktivne politike

BiH se suočava sa najtežom krizom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Već treći mjesec traje brutalni napad na ustavni poredak države BiH i na temeljne…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)