TUCI PO SFF-u, TU NEMA MNOGO SRBA: Kako su Bošnjaci nasjeli na specijalnu operaciju Banjaluke i Beograda

ciljem objektivnog informisanja javnosti i utvrđivanja činjenica o događaju od utorka, 15. augusta u okviru poslovnog foruma 29. Sarajevo Film Festivala, oglasili su se iz ovog festivala, poručivši da sporni film nije prikazan na Sarajevo Film Festivalu.

Piše: BOGDAN BAUK

“U okviru biznis prezentacije kompanije Telekom Srbije na poslovnom forumu Festivala, najavljen je između njihovih ostalih novih projekata, i film koji je još uvijek u postprodukciji – „Heroji Halijarda“. Date su osnovne informacije o projektu i prikazana tri inserta snimljenog materijala pred oko 70 prisutnih učesnika. Sadržaj prezentacije je bio isključiva odgovornost Telekoma Srbije”, ističu iz organizacije SFF-a.

Do sada, dodaju, sa svim su partnerima komunicirali s odnosom poslovnog povjerenja materijala koji će prezentirati.

“Sadržaj ovog projekta nikada nije spomenut. Jasno je da je ovim podmenutim revizionističkim sadržajem poslovno povjerenje narušeno. Prihvatamo odgovornost zbog ovog neprimjerenog sadržaja i razumijemo negativne komentare javnosti”, navode iz SFF-a, te dodaju:

“Odlučeno je da će već od sljedećeg Festivala sve, pa i one poslovne prezentacije na Sarajevo Film Festivalu, proći selekciju programera Festivala, što do sada nije bio slučaj jer su do sada slični poslovni subjekti iz ovog sektora bili slobodni da prezentiraju ono što rade. Također, unutar organizacije će se utvrditi kako da se slične situacije ne ponove.”

Na kraju su poručili da SFF neće dopustiti da se koristi za promociju istorijskog revizionizma bilo koje vrste.

S druge strane, iz Telekoma Srbije odgovaraju kako to nije istina, te kako su se iz SFF-a čak i raspitivali kako napreduje snimanje.

Ne treba trošiti puno energije i vremena pojašnjavajući kako se u Srbiji i entitetu RS u posljednjih 30 godina revizionistički četnički koljači pokušavaju poistovijetiti s partizanskim pokretom – jedinim antifašističkim pokretom na prostorima jugoistočne Evrope. Ne treba posebno naglašavati ni kako je u Srbiji već rehabilitirano nekoliko četničkih zločinaca, te da se u Srbiji svako malo oslikavaju murali ratnih zločinaca.

 

 

Svetosavlje i srpski svet je dominanta nove politike Srbije, a snimanje mitomanskih filmova  sa iskrivljenim istorijskim činjenicama nije ništa novo. Pa smo tako imali priliku svjedočiti „istorijskim“ srpskim pobjedama na Kosovu Polju-gdje su, usput Srbi potučeni do nogu. Snimljen je i Kralj Petar I, film i serija koja veliča čovjeka čiji su potezi doveli do najveće golgote srpskog naroda, gdje je u povlačenju preko albanskih planina do Soluna kosti ostavilo 250.000 Srba. Veliča se i snimaju serije o srpskom „junaku“ Marku Kraljeviću, koji u narodnoj pjesmi Turcima izlazi na megdan i iz suve drenovine cijedi vodu, dok je u stvarnosti isti taj Marko Kraljević iliti pravim imenom Marko Mrnjavčević bio turski sluga, koji je čak i poginuo od srpske ruke.

Njegov otac Vukašin poginuo je 1371. godine za vrijeme Bitke na Marici borivši se protiv Turaka. No, Marko, za razliku od oca, nije sudjelovao u toj presudnoj bici nego je prihvatio otomansku vlast i postao njihov vazal.

Njegov krilati konj – Šarac također ima nadnaravne sposobnosti, ravne onima svog gospodara, s njim Marko dijeli sve, pa i vino. Kraljević Marko, poput grčkih mitoloških junaka, ima svoju nadnaravnu zaštitnicu, vilu Ravijojlu.

Marko Kraljević je, bez ikakve konkurencije, najveći mitski junak među Srbima, poginuo je 1395. godine u mjestu Rovine u Vlaškoj boreći se na strani Turaka protiv svoje hrišćanske braće.

No, to je ono što se snimalo u proteklom periodu, a sada iz iste kuhinje i po istoj matrici u Srbiji spremaju film o „herojskoj“ opsadi Sarajeva.

Srbija je, htjeli mi to priznati ili ne, jedina država koja je ratovala na teritoriji međunarodno priznate Slovenije, Hrvatske i BiH, a ni dan danas niko o vladajućih u toj zemlji ne priznaje presude Hašog tribunala, genocid, zločine, masovna silovanja…, pa je sasvim normalno da 90 posto stanovnika Srbije misli da Srbija nikoga nije napadala, nego se branila, baš kako to javno ističe predsjednik Vučić.

JEL` SARAJ`VO GDJE JE NEKAD BILO?

Najodvratnija stvar koja se trenutno događa Sarajevu je šovinistička politička i hajka na društvenim mrežama koja se vodi protiv dvojice istaknutih javnih gradskih djelatnika, protiv načelnika sarajevske Općine Centar i direktora Sarajevo Film Festivala. Umjesto da se njihov rad analizira, i kritički, sa ukazivanjem na greške i propuste, protiv njih se vodi hajka bazirana prvenstveno na njihovoj etničkoj pripadnosti. Činjenica da oni ne pripadaju etničkoj većini u Sarajevu, da nisu Bošnjaci, postala je dovoljan i osnovni argument za njihovo blaćenje, uvrede, negiranje njihovog patriotizma, optužbe za neprijateljstvo, izdaju…, piše Senad Pećanin.

U pravu je Pećanin, jer kako drugačije objasniti bespoštedni rat na društvenim mrežama i javne istupe SDA jastrebova koji, ne skrivajući bijes zbog gubitka vlasti spremno udaraju na sve i sja, bez obzira na kolateralnu štetu.

 

 

I pred Bošnjacima je izbor: ili će od Sarajeva i Bosne i Hercegovine praviti demokratsku, multietničku državu ili će na komadiću države praviti nedemokratsku, nacionalističku kratkovjeku državicu. Šovinistička hajka koja se vodi protiv Srđana Mandića i Jovana Marjanovića, koji ne nose većinska bošnjačka imena, popločavanje je puta kojim se od Sarajeva pravi Banja Luka.

No, nije ovdje pitanje samo šovinističke hajke, nego i lakomislenosti, naivnosti i amaterizma među bošnjačkom političko-medijskom elitom kada je u pitanju napad na SFF i podmetanja iz Beograda.

Glavnu ulogu odigrao je novi Dodikov specijalac, Ognjen Tadić.

Nekadašnji član Srpske radikalne stranke, pa onda SDS-ovac, a na koncu najnoviji u plejadi Dodikovih savjetnika, propali političar Tadić, sam je priznao kakvu su igranku Sarajevu napakovali iz Banjaluke i Beograda.

-Summa summarum: Akcija Heroji Halijarda uspjela. Nakon desanta u sred Sarajeva povukli se bez žrtava i iza sebe ostavili stanje u kome se u međusobnom sukobu podijeljeni Bošnjaci tamane bez milosti. Vojnički obavljeno bez greške, poručio je Tadić, kojeg je visoki predstavnik Westendorph smijenio s pozicije šefa kabineta člana Predsjedništva BiH Nikole Poplašena zbog opstrukcije Dejtonskog sporazuma.

Zato i ne čudi da je Dodik, kojem prijeti zatvorska kazna, lopticu prebacio na drugu stranu, baš kao što čini kada počnu problemi finansijske prirode u tom entitetu, pa vrijeđa, psuje, a s vremena na vrijeme opstruira i Dejton, zbog čega bi uskoro mogao završiti u zatvoru i trajno biti uklonjen iz politike.

Sarajevska akcija na koju su nasjeli Bošnjaci a koju su pomno planirali i izveli Dodikovi „specijalci“ podsjeća na onu jezivu, ali vrlo poučnu rečenicu koju je izgovorio ratni zločinac Ratko Mladić, a koga i danas slave u RS- i Srbiji, a dive mu se Tadić i njemu slični političari.

Pa da je parafraziramo –„Tuci po SFF-u, tamo nema puno Srba“!

Ključna poruka zabludnjelim političarima iz sva tri naroda i Ostalima glasi:

-Narode ne spašavaju oni koji ispjevavaju mitove, nego oni koji se pitaju zašto se krenulo stranputicom!

Related Posts

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Jasna poruka Bećirovića: ‘Dodik i njegovi saradnici što prije da odustanu od destruktivne politike

BiH se suočava sa najtežom krizom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Već treći mjesec traje brutalni napad na ustavni poredak države BiH i na temeljne…

Trojka i politika kompromisa: Ipak je sve u rukama Čovića i Dodika

Sudbina Bosne i Hercegovine, tačnije njenog puta u Evropsku uniju u rukama je Milorada Dodika, ali i Dragana Čovića. Trojka i njena politika kompromisa nisu urdoili plodom….

Emrić nakon Dodikovih tvrdnji da je s ‘trojkom’ dogovorio izbacivanje stranih sudija: Ne igrajte se sa državom

Državni zastupnik NES-a Jasmin Emrić u reakciji na tvrdnje Milorada Dodika da je ranije s Trojkom dogovorio izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine  pita…

Vučević i Dačić na Dodikovom Saboru: Neke id tema su bile Dejton, Kosovo i velika Srbija

Lider SNS-a, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević obratio se danas na Saboru SNSD-a u Doboju. Sedmi Sabor SNSD se dešava u složenim okolnostima u RS, Bosni i…

Stevandić stao u odbranu Radoičića: Suprostavio se teroru nad Srbima rizikujući svoju glavu

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić istakao je da se Milan Radoičić “suprotstavio teroru nad Srbima u svojoj zemlji i preuzeo odgovornost za to, te ocijenio da nije dobro osuđivati…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)