SVE ĆE BITI JASNO: Sjednica Parlamenta BiH test za državnu koaliciju

Govori se o tome da bi uskoro na dnevnom redu mogao biti i zakon u sudovima sa fokusom na Ustavni sud BiH i strane sudije. Zvizdić ima jasan stav o tome

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH zakazana je za 22. august i to bi, prema dogovoru lidera vladajućih stranaka, trebao biti početak ispunjavanja evropskih uvjeta.

Na dnevnom redu se pak nalaze tri zakonska rješenja koja su dio 14 evropskih prioriteta, ali nema imenovanja ministra finansija koji treba doći iz reda SNSD-a.

A pitanje je i kakav će stav zauzeti zastupnici Milorada Dodika, s obzirom na to da je protiv njega podignuta optužnica.

Predsjedsvajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić potvrđuje da su na dnevnom redu tri zakona, od kojih je jedan – onaj o VSTV-u – doživio neke promjene.

– Sjednica PD PS BiH će biti održana 22. augusta. Na dnevnom redu će biti Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine koji privlači očekivanu pažnju javnosti imajući u vidu aktuelno stanje u bh. pravosuđu i oblasti vladavine prava, kao i namjeru zakonodavca da se unaprijedi transparentnost i integritet pravosuđa. Nažalost, Zakon je na Vijeću ministara BiH pretrpio određene izmjene kojim se odstupilo od potpunog ispunjavanja EU standarda, tako da će biti neophodno amandmanski djelovati ako zelimo da ispunimo jedan od prioriteta sa evropske agende BiH – kaže Zvizdić.

Za druga dva zakona iz domena 14 prioriteta (Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH i Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH) očekuje da će biti usvojeni.

 

 

– To bi bio određeni pomak u preuzimanju pravne stečevine Evropske unije – naveo je Zvizdić.

Što se tiče imenovanja ministra finansija BiH, Zvizdić kaže da on može biti imenovan na nekoj od narednih sjednica Predstavničkog doma na kojoj ce istovremeno biti usvojen i set zakona iz različitih oblasti.

No, ipak su sve oči uprte u SNSD-ove zastupnike. S obzirom na to sa Dodik za svoju optužnicu krivi sve osim sebe, moguće je da krene i s novim blokadama.

Zvizdića to ne bi čudilo.

– Trzavice i blokade su sastavni dio Dodikove politike tako da je moguće očekivati da i poslušni kadrovi SNSD-a počnu, odnosno nastave provoditi antiustavnu i antiinstitucionalnu, u suštini autodestruktivnu politiku koja će najveću štetu nanijeti bh. entitetu RS, a čemu već svjedočimo u posljednjih nekoliko mjeseci – kaže Denis Zvizdić.

Govori se o tome da bi uskoro na dnevnom redu mogao biti i zakon u sudovima sa fokusom na Ustavni sud BiH i strane sudije. Zvizdić ima jasan stav o tome.

“Očekujem da Vijeće ministara BiH vrlo brzo pošalje u parlamentarnu proceduru Zakon o sudovima BiH jer je to jedan od prioriteta kojim bi pokazali kredibilnost na putu evropskih integracija.

Što se tiče Ustavnog suda BiH, to je izuzetno ozbiljna, stručna i ustavna materija koja, sasvim sigurno, neće biti riješena niti brzo niti na način na koji to predviđaju i predlažu predstavnici političkih partija sa sjedištem u bh. entitetu RS. Činjenica je da je Ustavni sud BiH spomenut unutar 14 prioriteta iz Mišljenja EK za BiH, ali ne u smislu izbacivanja stranih sudija kako to netačno i agresivno predstavljaju u RS.

Naprotiv, akcenat je stavljen na provedbu odluka Ustavnog suda koje su konačne i obavezujuće.

Dakle, strane sudije neće biti izbačene iz Ustavnog suda BiH, a njihov izbor od strane predsjednika Evropskog suda za ljudska prava smatram najadekvatnijim i najautoritativnijim načinom njihovog izbora.
Osim toga, nikada i ni pod kakvim uvjetima neće biti podržana ideja o etničkom glasanju ili paritetnom sastavu člankva Ustavog suda BiH”, jasan je Zvizdić

On na kraju ističe da istovremeno treba naglasiti da je među 14 prioriteta predviđeno i uspostavljanja pravosudnog tijela kojem bi bilo povjereno da osigura dosljedno tumačenje prava u cijeloj Bosni i Hercegovini, a to znaci uspostavu Vrhovnog suda BiH.

– Ja sam već pokrenuo inicijativu prema Vijeću ministara BiH da se izradi lex specialis Zakon o Vrhovnom sudu BiH.

Ako to u Vijeću ministara ne urade u realnom roku, onda ćemo ispred Trojke predložiti takav zakon, a moguće i druga zakonska rješenja iz oblasti pravosuđa, državne imovine itd. – zaključio je Denis Zvizdić

Related Posts

ŽELJKO KOMŠIĆ IMA PORUKU ZA DODIKA: “Da sam na Dodikovom mjestu ne bih se igrao”

Naime, Dodik je, nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika SNSD-a na sedmom Saboru stranke u Doboju, poručio ‘da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu Federacije…

Jasna poruka Bećirovića: ‘Dodik i njegovi saradnici što prije da odustanu od destruktivne politike

BiH se suočava sa najtežom krizom od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas. Već treći mjesec traje brutalni napad na ustavni poredak države BiH i na temeljne…

Trojka i politika kompromisa: Ipak je sve u rukama Čovića i Dodika

Sudbina Bosne i Hercegovine, tačnije njenog puta u Evropsku uniju u rukama je Milorada Dodika, ali i Dragana Čovića. Trojka i njena politika kompromisa nisu urdoili plodom….

Emrić nakon Dodikovih tvrdnji da je s ‘trojkom’ dogovorio izbacivanje stranih sudija: Ne igrajte se sa državom

Državni zastupnik NES-a Jasmin Emrić u reakciji na tvrdnje Milorada Dodika da je ranije s Trojkom dogovorio izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine  pita…

Vučević i Dačić na Dodikovom Saboru: Neke id tema su bile Dejton, Kosovo i velika Srbija

Lider SNS-a, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević obratio se danas na Saboru SNSD-a u Doboju. Sedmi Sabor SNSD se dešava u složenim okolnostima u RS, Bosni i…

Stevandić stao u odbranu Radoičića: Suprostavio se teroru nad Srbima rizikujući svoju glavu

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić istakao je da se Milan Radoičić “suprotstavio teroru nad Srbima u svojoj zemlji i preuzeo odgovornost za to, te ocijenio da nije dobro osuđivati…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)