Bošnjaci u entitetu Republika Srpska su najugroženija kategorija stanovništva u Bosni i Hercegovini”

Zastupnik Stranke demokratske akcije u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić kazao je za Fenu da je sigurnosna situacija veoma složena.

Učestali napadi na Bošnjake u tom entitetu ostavljaju posljedicu i na broj onih koji nastavljaju da žive u ovom djelu Bosne i Hercegovine nakon napada.

Po njegovim riječima, svaki napad uzrokuje i neko iseljavanje Bošnjaka iz sigurnosnih razloga. Kaže da je takav bio slučaj i kod posljednjeg napada na Bošnjaka u Kamenici kod Zvornika.

– Dodatnu zabrinutost proizvodi činjenica da Bošnjaci imaju veoma nizak nivo povjerenja u policiju entiteta RS. Više je razloga za ovakva osjećanja, a jedan od njih je zasigurno što njena unutrašnja nacionalna struktura nije u skladu sa Ustavom i što je entitetska policija dominantno prosrpski orjentisana – smatra Salkić.

Ističe kako su Bošnjaci u entitetu RS zasigurno „najugroženija kategorija stanovništva u BiH sa sigurnosnog aspekta, ali i ako pogledamo stepen diskriminacije kojoj su izloženi politikom entitetske i lokalnih vlasti u pogledu zapošljavanja u institucijama i prava na adekvatno obrazovanje“.

Za 21. septembar je sazvana hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi trebala biti razmatrana tačka “Učestali napadi na povratnike na području entiteta RS i Prijedlog mjera i aktivnosti na poboljšanju sigurnosti povratnika na teritoriji Bosne i Hercegovine”.

Salkić kaže kako je veliko pitanje da li će uopšte ova tačka biti uvrštena u dnevni red.

– Ako i bude uvrštena, ne očekujem bilo kakve konkretne efekte od zaključaka parlamenta. Jer da se poštuje država i da se prihvata postojanje države Bosne i Hercegovine kako je definisano ustavom Bosne i Hercegovine mi danas ne bi govorili na temu sigurnosti Bošnjaka u ovom entitetu. Ona bi se podrazumijevala kao i za sve druge građane, što na žalost nije tako. U svakom slučaju važno je i dobro je da se o ovoj temi razgovara u državnom parlamentu i da joj se da na važnosti u ovom trenutku kada postoji realno potencijalno ugrožavanje sigurnost Bošnjaka u ovom entitetu – naveo je Salkić.

Prokomentarisao je i pojavljivanje bilborda koji su jutros osvanuli u Banja Luci na kojima piše „granica postoji“ i “zato što ne damo naše nadležnosti”.

– Provokativni i po vizuelnom izgledu prijeteći bilbordi su još jedan kamenčić u slaganju separatističkog mozaika s ciljem ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog jedinstva Bosne i Hercegovine. Konačan cilj je odustajanje od Dejtonskog mirovnog sporazuma, što u konačnici znači ugrožavanje mira u BiH, a posljedično i u regiji – kazao je Salkić.

Po njegovim riječima, vlast u ovom entitetu godinama unazad priprema građanstvo na ovakav scenarij i svaki put iznova koristi nove metode i sredstva da pridobiju njihovu pažnju u tom pravcu.

– Stvari su već odavno u javnom prostoru kroz korištenje seperatističkog narativa izmakle kontroli prevazilazeći slobodu govora i političkog djelovanja prelazeći u fazu otvorenog zagovaranja rušenja ustavnog poretka bez adekvatne reakcije nadležnih državnih institucija – smatra Salkić.

Kaže kako ovakvi bilbordi unose dodatni nemir u ionako nesigurno okruženje koje se ciljano kreira za Bošnjake u ovom entitetu.

– Mi živimo u državi čije je unutrašnje uređenje plod kompromisa iz mirovnog sporazuma. Ako vlasti ovog entiteta ne poštuju mirovni sporazum u punom kapacitetu, što podrazumijeva pravo na povratak u sigurno okruženje bez diskriminacije, onda to znači odustajanje od mirovnog sporazuma čime je mir i stabilnost ugrožena – zaključio je Salkić.

Related Posts

MILORAD DODIK SIGURAN U SEBE: “Prije će Schmidt otići iz Bosne i Hercegovine, nego ja u zatvor

On je ocijenio da je loše po BiH što jedan dio međunarodne zajednice misli da intervencionizmom mogu da riješe neke stvari.   Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske…

Aleksandar Vučić se obratio nakon dešavanja na Kosovu: Jedan od najtežih dana za Srbiju od 2004.

Govorićemo samo ono što se dogodilo, zatim ćemo dati ocjenu svega toga. U ime Srbije, ali govoriti i o svim drugim stvarima, rekao je Aleksandar Vučić.  …

UŽAS U ZAVIDOVIĆIMA: U pekari pronađena dva beživotna tijela

  U večernjim satima u Zavidovićima se dogodio tragičan slučaj u kojem su u jednoj od pekara u ovom grada pronađena dva beživotna tijela, potvrđeno je iz…

STIŽU POHVALE ZA KOSOVSKU POLICIJU: Napadači dovedeni u policijsku stanicu

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani oglasila se na društvenim mrežama gdje je dala punu podršku pripadnicima kosovske policije koja se od ranih jutarnjih sati bori sa tridesetak napadača…

Vojni analitičar o incidentu na Kosovu: Bosna i Hercegovina će sasvim sigurno uslijediti nakon ovoga

KFOR naravno samo ‘prati situaciju‘ što će reći da bi i EUFOR na isti način reagovao na slična dešavanje u BiH. Trojica napadača na Kosovu su ubijena,…

KO ĆE KOGA: Kakvu sudbinu Schmidtu predviđa Dodik?

Šta bi značilo usvajanje deklaracije o suverenosti Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske izjavio je danas u Mostaru da će iz BiH prije otići Christian Schmidit, kojeg Republika…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)