Da se ministar Konaković ne sekira – Halilagić poručuje: Očekujemo da uskoro imamo aviolinije iz Tuzle, koncesije su nemoguće!

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković ozbiljno se nasekirao nakon izjave direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla Dževada Halilčevića “da sve aerodrome u BiH treba dovesti u što bolje stanje, podići im vrijednost te onda eventualno ići u pravcu koncesije. U našem okruženju imamo dobre, ali i loše primjere koncesije, zbog čega u našem kontekstu svakako treba donositi najkvalitetnije odluke”.

U Facebook objavi šef diplomatije i NiP-a se zabrinuo da ćemo sada svi mi koji smo zastupali činjenice protiv koncesije sada to pravdati i podržavati, jer nas navodno kontrolišu neki telekomi i patriote iz trezora, jer smo “galamili” nakon što su nametutom premijeru FBiH Nerminu Nikšiću koncesije na aerodromima predložil, više naredili,i američki ambasador Michael Murphy i šef Delegacije EU Johann Sattler.

Da ga ne bi dugo mučilo pitanje hoće li to SDA poslušati šefove trojke, pitali smo premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića hoće li Aerodrom u Tuzli pod koncesije.

Irfan Halilagić  kaže: “U ovom momentu fokusirani smo na razgovore sa aviokompanijama i vraćanja linija koje su ‘ukinute’ odlaskom WizzAir. Cijenimo da smo blizu rješenja i o tome bi uskoro trebali izaći pred javnost”.

Dakle, vlast u Tuzlanskom kantonu daleko je od toga da pokušava prodati maglu opravdavajući priču o koncesijama, kako to rade sarajevski trikolori.

Premijer Tuzlanskog Kantona za Patriju je o koncesijama rekao da one “u ovom momentu nisu opredjeljenje, niti rješenje”.

“To prvenstveno govorim iz razloga što je pitanje imovinskih odnosa aerodroma neriješeno pitanje iz razloga jer je zemljište upisano u vlasništvo državnog Ministarstva odbrane, a znamo kako ‘stojimo’ po pitanju državne imovine. Zbog toga je naš trenutni cilj stabilizacija i kontinuitet rada preduzeća zbog značaja za kanton”, rekao nam je Halilagić.

Dakle Aerodrom u Tuzli ostaje vlasništvo tog kantona, jer tamošnja vlast nema namjeru niti mogućnost dati pod koncesije nešto što je na tuđem zemljištu, ali ima namjeru pokušati ga podići novim linijama i kompanijama.

I tako će biti sve do donošenja Zakona o državnoj imovini ili možda odluke Ministarstva odbrane da protjera aerodrom, što bi bilo pogubno.

Očigledno je Konaković još jednom promašio poentu, a danas ga je najbolje demantovao partner iz “Naše stranke” i resorni ministar saobraćaja BiH Edin Forto, porukom da bi nas davanje koncesija na aerodrome u FBiH odvelo u Ligu šampiona. Aerodromi u Rs bi valjda bili u nekom južnoameričkom kupu, s obzirom da i ambasadori i trikolori manji entitet tretiraju kao odvojeni i samostalni teritorij.

Related Posts

Christian Schmidt uputio pismo Željki Cvijanović: Nazivanje septembarskog protesta “generalnom probom” samo po sebi opasno

pismu koje je danas visoki predstavnik Christian Schmidt uputio članici Predsjedništva BiH, Željki Cvijanović, rečeno je kako nazivanje protesta od 1. septembra „generalnom probom“ predstavlja implicitnu prijetnju…

DENIS BEĆIROVIĆ NA OBILJEŽAVANJU DANA OSLOBOĐENJA GORAŽDA: HVALA ŠTO STE SPASILI IDEJU BIH

Goražde danas obilježava 31. godinu od prvog oslobođenja u proteklom ratu, Dan Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) i Grada Goražda. Na današnji dan 1992. godine, okončanjem operacija “Krug” i…

OHR reagovao na opetovane tvrdnje Dodikovih simpatizera o “granicama” unutar Bosne i Hercegovine.

U nekoliko dijelova entiteta Republika Srpska osvanuli su bilbordi sa plakatima “granice postoje”. Radi se o poruci kakvu su simpatizeri Milorada Dodika, predsjednika RS, isticali na protestima…

STIGAO ODGOVOR IZ STRAZBURA: Tri agentice Bosne i Hercegovine se ne boje prijave Kovačevića

Tri agentice BiH pred Europskim sudom za ljudska prava reagirale su na najavu apelanta pred tim sudom Slavena Kovačevića da će protiv njih podnijeti krivične prijave, jer…

GUDELJ POBIJEDIO BOLEST, OTVORIO DUŠU: NEMOJTE IĆI U EU JER ĆE BIH TIME IZGUBITI SVE VRIJEDNOSTI

Na vrhuncu slave, kada je imao sve: novac, popularnost, moć, bio je za njega spreman ugovor s najvećim klubom Evrope, bilo je samo potrebno da  napuni 28…

HRABRA NEVESINJKA NE STAJE: Ne popušta Milorada Dodika, narodu otvara oči

Zagorka Zaga Grahovac, zastupnica Kluba za pravdu i red u Narodnoj Skupštini RS-a iznijela je stav koji je odjeknuo prije sedam dana, kada su održani prvi ovakvi…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)