BURA ZBOG IZBORA VUKOJE: Trojka na udaru opozicije, bitka za Ustavni sud Bosne i Hercegovine

Imenovanje nedostajućeg sudije iz FBiH u Ustavni sud BiH još je na čekanju. Za donošenje odluka Povjerenstva za izbor i imenovanje Zastupničkog doma, potrebna je većina ukupnog broja članova Povjerenstva.

No, iz Naše stranke kažu da nije problematično samo pitanje većine nego i imenovanje radne skupine koja je provela proceduru izbora. 

Trojka i HDZ BiH nemaju potrebnu većinu u Komisiji za izbor i imenovanje Predstavničkog doma da predlože samo Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda, jer komisija od kraja juna nije u punom sazivu. Član komisije Dragan Mioković ističe da je problematično i to što radnu grupu koja je provela proceduru izbora nije imenovala komisija nego Predstavnički dom.

“Ja sam prije dva mjeseca o ovoj činjenici, u ime kluba Naše stranke, obavijestio predsjedavajućeg Komisije za Izbor i imenovanje Mladena Boškovića i rekao mu da ja, kao član komisije, i Klub Naše stranke problematiziramo ne prvoplasiranog, mi to nikad nismo činili, nego problematiziramo kompletnu listu“, poručuje Mioković.

Poslanici opozicije u Federalnom parlamentu upozoravaju: Namjera Trojke i HDZ-a je da izvrše zamjenu članova u Komisiji za izbor i imenovanja i da neometano nastave sa izborom samo jednog kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH, što je kroz nedostatak kvoruma spriječeno.

Bez šire liste kandidata za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koja će se naći na sjednici Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ne može biti ni redovne, a ni vanredne sjednice Komisije za izbor i imenovanja na kojoj bi se pravili preduslovi da na Parlament dođe samo jedan kandidat“, kazao je Eldar Čomor, poslanik SDA u Parlamentu FBiH.

“Vidite da je već procurilo u javnost, da je javna tajna da se vrši snažan pritisak od strane OHR-a na zastupnike koji su u Komisiji da konačno ostvare taj cilj i da Ustavni sud bude isporučen onima koji za cilj već odavno imaju da utiču negativno na suverenitet ove zemlje“ navodi Alma Kratina, poslanik DF-a u Parlamentu Federacije BiH.

Na sastanak na koji su je pozvali iz OHR-a jedna od četiri člana komisije Edina Gabela nije otišla, jer je on otkazan. I njeno mišljenje jasno -Parlamentu treba dostaviti cjelovitu listu.

“Tačka dnevnog reda koja je bila sporna glasi utvrđivanje prijedloga sudije Ustavnog suda i prosljeđivanje Parlamentu, da Parlament bira. Smatramo da Parlament treba raditi svoj posao i da komisija ne treba preuzimati ono što je obaveza Parlamenta“, kaže Gabela.

Da je imanovanje sudije Ustavnog suda iz Federacije BiH još na čekanju, potvrđuje i predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Mladen Bošković. U neformalnom razgovoru nam je rekao da će na narednoj sjednici Komisije, zakazanoj za 27. septembar, biti tačka koja se odnosi na popunjavanje radnih tijela zbog odlaska poslanika na novu dužnost te da nema nikakvih imenovanja, pa tako ni imenovanja sudije Ustavnog suda.

Related Posts

MILORAD DODIK SIGURAN U SEBE: “Prije će Schmidt otići iz Bosne i Hercegovine, nego ja u zatvor

On je ocijenio da je loše po BiH što jedan dio međunarodne zajednice misli da intervencionizmom mogu da riješe neke stvari.   Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske…

Aleksandar Vučić se obratio nakon dešavanja na Kosovu: Jedan od najtežih dana za Srbiju od 2004.

Govorićemo samo ono što se dogodilo, zatim ćemo dati ocjenu svega toga. U ime Srbije, ali govoriti i o svim drugim stvarima, rekao je Aleksandar Vučić.  …

UŽAS U ZAVIDOVIĆIMA: U pekari pronađena dva beživotna tijela

  U večernjim satima u Zavidovićima se dogodio tragičan slučaj u kojem su u jednoj od pekara u ovom grada pronađena dva beživotna tijela, potvrđeno je iz…

STIŽU POHVALE ZA KOSOVSKU POLICIJU: Napadači dovedeni u policijsku stanicu

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani oglasila se na društvenim mrežama gdje je dala punu podršku pripadnicima kosovske policije koja se od ranih jutarnjih sati bori sa tridesetak napadača…

Vojni analitičar o incidentu na Kosovu: Bosna i Hercegovina će sasvim sigurno uslijediti nakon ovoga

KFOR naravno samo ‘prati situaciju‘ što će reći da bi i EUFOR na isti način reagovao na slična dešavanje u BiH. Trojica napadača na Kosovu su ubijena,…

KO ĆE KOGA: Kakvu sudbinu Schmidtu predviđa Dodik?

Šta bi značilo usvajanje deklaracije o suverenosti Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske izjavio je danas u Mostaru da će iz BiH prije otići Christian Schmidit, kojeg Republika…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)