ŠEFIK DŽAFEROVIĆ OTKRIO DETALJE SA SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA BiH: “Milorad Dodik je predlagao da…

Prema Džaferovićevim riječima, Centralna izborna komisija ne mora čekati da se o budžetu izjasni Parlament već, praktično, ima taj novac budući da su odluke visokog predstavnika izvršne i da stupaju na snagu odmah po objavi na web-stranici Ureda visokog predstavnika (OHR).

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na vanrednoj sjednici utvrdilo Prijedlog budžeta institucija BiH, u kojem je shodno jučerašnjoj odluci visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta, udovoljeno zahtjevu Centralne komisije BiH te planirano i 12,5 miliona KM za održavanje ovogodišnjih općih izbora u zemlji.

To je novinarima nakon sjednice izjavio predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i dodao da će prijedlog budžeta već tokom dana biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prema Džaferovićevim riječima, Centralna izborna komisija ne mora čekati da se o budžetu izjasni Parlament već, praktično, ima taj novac budući da su odluke visokog predstavnika izvršne i da stupaju na snagu odmah po objavi na web-stranici Ureda visokog predstavnika (OHR).

Predsjedavajući je informirao novinare i da je danas održana redovna sjednica Predsjedništva BiH, a na novinarsko pitanje o današnjim razgovorima s delegacijom iz Parlamentarne skupštine NATO saveza, odgovorio da je stav Bosne i Hercegovine u odnosu na NATO put jasan, ali da je danas razgovarano i o značajnoj temi, a odnosi se na to da je NATO zaštitnik Dejtonskog sporazuma u slučaju da mandat Misiji Althea eventualno ne bude produžen.

Govoreći dalje o današnjoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, Džaferović navodi da je član Milorad Dodik predlagao odluku da Bosna i Hercegovina pristupi inicijativi “Otvoreni Balkan”.

 

To bi, prema Džaferoviću, značilo ići ‘grlom u jagode’ te je on i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji, na njegovo pismo uoči puta na samit u Ohrid, odgovorio da Predsjedništvo BiH nije razmatralo ovu inicijativu, što je doznačio i dvojici članova Predsjedništva Miloradu Dodiku i Željku Komšiću.

Na redovnoj današnjoj sjednici, Dodikov prijedlog o “Otvorenom Balkanu”, glasovima Šefika Džaferovića i Željka Komšića nije ni uvršten u dnevni red kao što nisu ni druge inicijative, a jedna se odnosi na rat u Ukrajini, o čemu, kako dodaje Džaferović, “već imamo jasne stavove i primjenjujemo ih”.

U dnevni red nisu uvršteni ni Dodikovi prijedlozi za Džaferovićevu smjenu niti za osporavanje statusa Christiana Schmidta kao visokog predstavnika u BiH
(SB)

 

 

Related Posts

NOVE LAŽI MILORADA DODIKA: „Iz Sarajeva je protjerano 150.000 Srba. Morali su da ostave sve drugima…“

Manifestaciju je svečano otvorio predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik. U Budimpešti je svečano otvorena manifestacija “Srpski dani”, ali niti ta kulturna manifestacija nije prošla bez skandala…

Koliko daleko može Milorad Dodik? – Tragične zablude, bajke i siguran put u sudnicu

Nije ni završio Sabor na kojem je Milorad Dodik ponovo postao predsjednik SNSD-a, a stigle su mu poruke da raspada Bosne i Hercegovine nema. BiH će jedinstvena…

SARAJEVO TRN U OKU: Poruka Dodika iz Mađarske je nastavak laži

Budimpešti je svečano otvorena manifestacija “Srpski dani”, ali niti ta kulturna manifestacija nije prošla bez skandala u režiji Milorada Dodika. Manifestaciju je svečano otvorio predsjednik bh. entiteta…

Milorad Dodik, borac za suverenu Bosnu i Hercegovinu?

Lider SNSD-a Milorad Dodik predlaže deklaraciju o suverenosti Bosne i Hercegovine, ali to uslovljava „odlaskom stranaca“. Analize pokazuju da se iza te inicijative krije pokušaj disolucije BiH….

ZNAČAJ DRŽAVNE IMOVINE: GARANCIJA OPSTOJNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Osim nekoliko odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom nemamo niti jedan propis koji definiše ili štiti državnu imovinu. Više nego…

Milorad Dodik želi mirni razlaz, ali realniji su zatvor ili Rusija

Brojna su sebi poniženja dopustili trojkaši kako bi zadržali fotelje u državnim jaslama stečene zahvaljujući koaliciji s državnim neprijateljem broj 1.   Brojna su sebi poniženja dopustili…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)