VOJIN MIJATOVIĆ EKSKLUZIVNO ZA „SB“; PRVI PUT ZA MEDIJE O KANDIDATURI ZA ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BiH: Jedna stvar je presudila, dobro sam čuo Komšićeve riječi.

Mijatović je po prvi put, nakon što je objavljeno da će se kandidirati za člana Predsjedništva BiH, govorio za „Slobodnu Bosnu“ o tome što je presudilo da donese takvu odluku, ali i o svojim budućim ambicijama.

Danas u 14 sati SDP BiH će i službeno objaviti kandidatruru potpredsjednika te stranke Vojina Mijatovića za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskoga naroda.

Bit će to prvi put u postdejtonskoj BiH da se iz bh. entiteta Republika Srpska za Predsjedništvo BiH kandidira jedan Srbin koji ističe i da je 101 posto Bosanac i Hercegovac.

Njegova kandidatura predstavlja kontinuitet u upornosti o ideji BiH kao države moguće i u RS-u.

Mijatović je po prvi put, nakon što je objavljeno da će se kandidirati za člana Predsjedništva BiH, govorio za „Slobodnu Bosnu“ o tome što je presudilo da donese takvu odluku, ali i o svojim budućim ambicijama.

Na pitanje što je prevagnulo da se odluči za kandidaturu za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, Mijatović odgovara:

 

-Više nemamo pravo da kalkulišemo, izgubili smo dvije i po decenije, a nismo izgradili bh. društvo i bosanskohercegovački indentitet.

 

Republika Srpska je entitet u Bosni i Hercegovini, a Bosna i Hercegovina je naša zajednička država. Vrijeme je za izgradnju modernog evropskog građanskog društva.

Jesu li poruke podrške iz dijaspore, poput nedavnog pisma bh. državljana iz Švedske, koji su zatražili vašu kandidaturu, utjecale na ovu odluku?

-Podrška koju sam dobio od naših sugrađana koji žive van BiH mi je dala obavezu da moram ići u kandidaturu. Vrlo jednostavno, Bosanci i Hercegovci moraju birati Bosanca i Hercegovca i tačka.

Kako komentirate podršku koja stiže od Željka Komšića, još jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH na predstojećim Općim izborima?

-Željko Komšić je moj prijatelj i beskrajno mi zanači njegova podrška. Komšić je i poslije 2. oktobra član Predsjedništva BiH i to je veoma bitno za našu državu i naše društvo. I na kraju, sada je već jasno, građanske opcije izlaze sa sva tri kandidata i to je ključno za Bosnu i Hercegovinu.

Vjerujete li da BiH po prvi put može imati tri člana Predsjedništva BiH koji zagovaraju građansku državu?

-Siguran sam da je to moguće, na kraju, naše je bilo da izađemo sa kandidaturama i da stanemo iza ideje građanske BiH. Samo da dočaram kako je moguće, u RS-u kandidati nacionalnih stranka pobjeđuju sa – u prosjeku 350.000 glasova. Bosanaca i Hercegovaca sa pravom glasa sa adresom u RS-u ima više od 500.000, evo prilike da olovkom sankcionišemo retrogradne politike. Dakle, do 19 jula traje proces registracije u inostranstvu, vrijeme je da građani ove države preuzmu odgovornost. Ja sam tu, spreman sam za građansku Bosnu i Hercegovinu, kazao je Mijatović za „Slobodnu Bosnu“.

(SB)

Related Posts

MIJATOVIĆ: Čitava priča i galama ogolila je mnoge stvari, ne odustajem od svog stava

Nakon što je predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara donijela odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH, a odluka će ujutro biti dostavljena potpredsjednicima na potvrđivanje, oglasio se potpredsjednik…

ELMEDIN KONAKOVIĆ NAKON SASTANKA U ISTOČNOM SARAJEVU: “Politika kompromisa se isplati

Ministar vanjskih poslova BiH i lider NiP Elmedin Konaković čestitao je građanima BiH i uposlenicima institucija BiH na usvojenom budžetu.   Nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije sa…

Fatmir Alispahić otvorio dušu: Ja sam hadžija, moje troje djece pohađaju nastavu i poste! Nikada ne bismo ograničavali druge

Moje troje djece pohađaju nastavu i poste, i nikada nam ne bi naumpalo da svojim postom ograničavamo ili određujemo prava i slobode onih koji ne poste, naveo…

DIREKTNO IZ MOSTARA: Dodikov “Endgame” – sada su na potezu su Amerikanci!

Sve ono što se događa zadnjih dana u odnosima Dodika i SAD je svojevrsni „Endgame“ (kraj igre op.aut.). Barem, što se tiče Dodika, koji je istresao sve što je mislio da…

DŽAFEROVIĆ OBJASNIO DELEGATU SNSD-a: “Ne postoje ‘zajedničke institucije’, nego institucije Bosne i Hercegovine.

“Morao sam reagovati, jer je Kovačević u četiri navrata upotrijebio termin “zajedničke institucije”, naveo je Džaferović. Radovan Kovačević, delegat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na današnjoj sjednici Doma…

KULENOVIĆ, ZORNIĆ I ĐOZIĆ UOČI PROTESTA ISPRED OHR-A: VRIJEME JE DA SHVATIMO DA UPRAVO BIJEMO PRESUDNU BITKU ZA SPAS BIH!

Uoči sutrašnjih protesta ispred OHR-a koje organiziraju Krug 99 i Restart danas je održana press konferencija, na kojoj su se obratili organizatori i obrazložili detalje. Predsjednik Asocijacije…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)