UZ GUSLE PRIJETILI “BIT ĆE OPET KRVAVA DRINA”: Ukinuta oslobađajuća presuda ravnogorskim četnicima ..

Optuženi su tokom suđenja izjavili da se ne osjećaju krivim te da su “samo čuvali uspomenu na četničke mučenike” iz Drugog svjetskog rata, te da su na skupu bili gosti, ne organizatori.

 

Članovi Ravnogorskog četničkog pokreta u Bosni i Hercegovini Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić morat će se i pred drugostepenim sudom braniti od optužbi da su u martu 2019. godine izazivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost u Višegradu, javlja Radio Slobodna Evropa.

Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je presudu iz decembra 2021. godine, kojom je ova trojka oslobođena optužbe, te odredio nastavak suđenja pred Apelacionim vijećem, potvrdio je Sud BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Sladojević, Lečić i Aleksić su prvi pripadnici udruženja koja slave zloglasne četničke postrojbe iz Drugog svjetskog rata kojima je suđeno za izazivanje nacionalne i vjerske netrpeljivosti u Višegradu i drugim okolnim mjestima masovnog stradanja Bošnjaka tokom rata u prvoj polovini devedesetih godina.

Suđenje je počelo u julu 2021. godine a optuženi su da su tokom godišnjeg okupljanja Ravnogorskog četničkog pokreta sudjelovali u postrojavanju, koristili vojnu terminologiju, pjevali uz gusle prijeteće stihove “Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina”, te odali počast četničkom vođi iz Drugog svjetskog rata Draži Mihailoviću, uz oko 200 prisutnih četnika.

Optuženi su tokom suđenja izjavili da se ne osjećaju krivim te da su “samo čuvali uspomenu na četničke mučenike” iz Drugog svjetskog rata, te da su na skupu bili gosti, ne organizatori.

Odbrana je rekla da je ovaj skup dozvolila policija koja ga je i osiguravala, te da “nije bilo namjere da svojim postupcima uvrijede ili izazovu strah kod bilo koga”.

Tužilaštvo BiH je 18. maja zatražilo sa sud ukine prvostepenu, oslobađajuću presudu, uz obrazloženje da je neodrživa i da pravo na slobodu govora, na koju se poziva u prvostepenoj presudi, podrazumijeva i odgovornost, odnosno da ona ne može ugrožavati prava drugih.

Prema presudama Haškog tribunala utvrđeno je da su pripadnici Vojske Republike Srpske ubili oko 3.000 višegradskih Bošnjaka u ratu od 1992. do 1995. godine.

U BiH je registrirano 16 četničkih udruženja. Svake godine se okupljaju uz ikonografiju i pjesme u kojima prijete klanjem i progonima, obučeni u crne uniforme, šajkače i kokarde sa znakom dvoglavog orla.

 

U Izvještaju o sigurnosti u BiH iz 2017. godine Ministarstvo sigurnosti BiH je navelo da ravnogorski četnički pokret „s obzirom na to da promovira međuetničku podjelu, ima negativan psiho-socijalni utjecaj na povratničku populaciju i pripadnike konstitutivnih naroda u BiH koji na određenim područjima BiH predstavljaju demografsku manjinu“.

Udruženja građana u Republici Srpskoj se registriraju po osnovu Zakona o društvima i fondacijama u čijem članu 3 stoji kako „statut i djelovanje udruženja i fondacija ne mogu biti usmjereni na raspirivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivost ili diskriminacije zabranjene Ustavom i zakonom”.

Prema važećim zakonima, u BiH se može zabraniti rad pojedinih udruženja, ako djeluju protivno Ustavu, odnosno potiču vjersku, rasnu, nacionalnu mržnju ili diskriminaciju.

(SB)

Related Posts

UZ ČESTITKU STIGLO I UPOZORENJE: Irfan Halilagić zvoni na uzbunu

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić čestitao je građanima 2. oktobar – Dan oslobođenja Tuzle, te poručio kako se danas ponovno mora braniti već dokazani i priznati ugled…

ŽRTVE GENOCIDA IMAJU PORUKU: Tražimo od bh. zvaničnika, kao i međunarodne zajednice, da zaustave Dodikove namjere

Aneks VII uvjet za vraćanje osnovnih ljudskih prava koje su definirane Ustavom Bosne i Hercegovine. Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa…

UZBUNA U DODIKOVIM REDOVIMA: „Ne smijemo dozvoliti nestanak Republike Srpske…

Republika Srpska je svetinja, garant postojanja srpskog naroda na ovim prostorima i ne smijemo dozvoliti njeno ukidanje, rekla je predsjednica Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca…

NOVE LAŽI MILORADA DODIKA: „Iz Sarajeva je protjerano 150.000 Srba. Morali su da ostave sve drugima…“

Manifestaciju je svečano otvorio predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik. U Budimpešti je svečano otvorena manifestacija “Srpski dani”, ali niti ta kulturna manifestacija nije prošla bez skandala…

Koliko daleko može Milorad Dodik? – Tragične zablude, bajke i siguran put u sudnicu

Nije ni završio Sabor na kojem je Milorad Dodik ponovo postao predsjednik SNSD-a, a stigle su mu poruke da raspada Bosne i Hercegovine nema. BiH će jedinstvena…

SARAJEVO TRN U OKU: Poruka Dodika iz Mađarske je nastavak laži

Budimpešti je svečano otvorena manifestacija “Srpski dani”, ali niti ta kulturna manifestacija nije prošla bez skandala u režiji Milorada Dodika. Manifestaciju je svečano otvorio predsjednik bh. entiteta…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)