SALKIĆ UPUTIO PISMO PODRŠKE REISU KAVAZOVIĆU: “Godinama posmatram kako SPC snažno podržava politiku koju sprovodi Dodik.

Vi kao reisu-l-ulema imate važnu ulogu za opstanak našeg naroda i zbog toga imate moju ličnu podršku i poštovanje za Vaš rad”, navodi Ramiz Salkić.

 

 

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić uputio je pismo reisu-l-ulemi IZ u BiH Huseinu ef. Kavazoviću u ime, kako je naveo, ogromnog broja muslimana Bošnjaka u ovom dijelu naše domovine, ali i da se reisu obraća najprije kao čovjek koji njegov rad poznaje više od 27 godina.

Pismo prenosimo u cijelosti:

“Duboko žalim zbog napada koje Vi lično trpite ovih dana za iskazano razmišljanje i upute koje ste podijelili sa muslimanima koje predvodite u Bosni i Hercegovini i izvan Bosne i Hercegovine. Izražavajući Vam punu podršku u slobodi širenja istine i zagovaranju pozitivnih vrijednosti u našem društvu.

 

 

Cijenjeni reisu-l-ulema dr. Huseine ef. Kavazoviću,

Vi koji ste bili na braniku Bosne i Hercegovine od prvih dana agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, koji ste logoraš HVO logora, koji ste hrabro pozvali da se sačuvaju pravoslavne crkve i Srbi na teritoriji pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine, kada je vojska i policija pobunjenih bosanskih Srba vršila genocid nad našom braćom i sestrama „sigurne zone“ UN Srebrenica, Vi koji ste proučili Fatihu nad svakom otkrivenom masovnom grobnicom u Podrinju, Vi koji ste zajedno sa povratnicima iz iste šerpe jeli grah u povratničkim kampovima pod šatorima, a niste morali, Vi bez kojeg, kao tuzlanskog muftije, nije tekao povratak u Posavinu, Brčko, Semberiju i naše Podrinje.

Vi koji ste bili na čelu svih inicijativa za pronalazak lokacija za ukop ubijenih Bošnjaka Podrinja u mjestima gdje su svirepo ubijeni, Vi koji ste predvodili sve kolektivne dženaze u Podrinju kada je bilo najteže, Vi koji ste mudro i hrabro ustali i pozvali muslimane 11. jula 2015. godine u Potočarima da se okrenu prema Kibli, kada su Vučićevi obavještajci iscenirali incident da bace ljagu na preživjele žrtve genocida, Vi koji ste okupili 5. decembra 2015. godine intelektualce i zvaničnike muslimana Bošnjaka da potpišu zajedničku izjavu kao okvir vjerskog, političkog i civilnog djelovanja Bošnjaka u ovom vremenu.

Vi kao vrhovni vjerski autoritet pozvani ste ukazivati muslimanima koje predvodite ko je po Vašem sudu dostojan podrške muslimana koje predvodite, a u isto vrijeme i poslati poruku političarima kakvi bi trebali biti da bi zaslužili podršku muslimana.

 

 

 

Vaša poruka se ovih dana zlonamjerno, pogrešno interpretira sa ciljem nanošenja štete kako Vama lično tako i samoj Islamskoj zajednici koju predvodite. Razumijevam da Vaša poruka okupljenim muslimanima vjernicima ne mora biti nužno poruka i Bošnjacima koji su ateisti, Bošnjacima koji prihvaćaju da su muslimani, ali nisu praktikanti šerijatskog propisa, te su je zbog toga pogrešno shvatili i zlonamjerno tumače.

Godinama posmatram kako Srpska pravoslavna crkva u ovom entitetu snažno podržava politiku Milorada Dodika. 19. jula 2022. godine sami vrh Srpske pravoslavne crkve okupio se na privatnom imanju Milorada Dodika. Niko iz reda tzv. srpske opozicije, ali i ovi koji Vas napadaju nije se drznuo kazati da je taj čin direktna podrška politici Milorada Dodika niti držati slovo crkvenim velikodostojnicima kako se trebaju ponašati ili će oni reći javnosti da se građani žale na njihove postupke.

Muslimani Bošnjaci čiji ste vrhovni vjerski autoritet i poglavar od Vas očekuju da pošaljete poruke ko bi nas trebao predvoditi u političkom životu, a u isto vrijeme kakve bi vrijednosti trebao imati političar koji očekuje da ima podršku onih koji cijene i poštuju Vaše mišljenje.

Cijenjeni reisu-l-ulema u životu muslimana Bošnjaka u ovom dijelu naše domovine Islamska zajednica i Vi kao reisu-l-ulema imate važnu ulogu za opstanak našeg naroda i zbog toga imate moju ličnu podršku i poštovanje za Vaš rad”, stoji u pismu  Salkića.

 

(SB)

 

 

 

Related Posts

Tužilaštvo pojasnilo zašto je osumnjičeni za napad na povratnike pušten na slobodu

U cilju rasvjetljenja ovog krivičnog djela, dodaju, Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu zajedno sa pripadnicima PU Foča, kontinuirano preduzima sve potrebne mjere i radnje Iz Okružnog…

TIGAR: Vrijeme je da se okupe svi patrioti, ko nema hrabrosti za radikalne poteze…

Mislim da na ovakve najave moramo napraviti žestok odgovor, mislim da je ovo crvena linija, rekao je Tigar Moguće izmjene Ustava Federacije BiH koje bi, navodno, trebao…

MINISTAR HURTIĆ OTKRIO ŠOKANTNA SAZNANJA: „Dobio sam informaciju da je osumnjičeni za napad na povratnike nedavno prošao za vozački…“

Prvog dana ramazana u noćnim satima, dakle nakon iftara, u kuću Memiševića u zabačenom dijelu sela Omeragići, kroz prozor upao je napadač. Ministar za ljudska prava i…

“Jeli bi iz jedne tepsije, nisu se servirali tanjiri kao danas i nije se ovoliko bahatilo”

Posljednjih godina otežano hoda i služi se štapom, ali ga to ne sprječava da klanja i posti. Kaže kako ga ruke dobro služe, pa i danas uživa…

POLITOLOG JASMIN MUJANOVIĆ ZGROŽEN POSTUPCIMA ‘TROJKE’: POSTOJE SAMO TRI RAZUMNA RJEŠENJA

Bosanskohercegovački politolog s američkom adresom Jasmin Mujanović komentirao je na društvenim mrežama posljednji istup čelnika stranaka Trojke. U proteklih 10 godina napisao sam na desetke tekstova u…

Sprema li se Christian Schmidt za još jedno nametanje zakona: Čaršija priča, Dodik prijeti

Predstavnici vlasti RS-a najavljuju “rigorozne mjere” ukoliko visoki predstavnik nametne zakon o državnoj imovini, a iz OHR-a ne žele komentarisati špekulacije Priča o prisvajanju državne imovine i…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)