UGLEDNI BEČKI LIST “DER STANDARD PIŠE “: “Prijetnje stvaranjem trećeg entiteta idu na ruku interesima Rusije

Na kraju novinarka zaključuje da “trenutno liberalna međunarodna zajednica, posebno visoki predstavnik, SAD i UK, igraju na ruku Rusiji svojom snažnom podrškom promjeni izbornog zakona, otvarajući prostor za veći utjecaj Moskve, ali i drugih neliberalnih snaga kao npr. Mađarska.

 

 

 

 

Prijetnje teritorijalnom reogranizacijom Bosne i Hercegovine “hrvatskih nacionalista” su “stara priča koja se iznova ponavlja”, a prema riječima stručnjaka, upravo takav narativ ide na ruku interesima Rusije, navodi austrijski list Der Standard.

Novinarka Adelheid Wolfl navodi da je još 2001. godine tadašnji Predsjednik HDZ-a Ante Jelavić, koji je također bio član Predsjedništva BiH, pokušao u državi stvoriti poseban “hrvatski” dio teritorije, što je u suprotnosti sa Ustavom. Zbog toga da je tadašnji Visoki predstavnik međunarodne zajednice Wolfgang Petritsch razriješio svih funkcija.

“HDZ je 2001. godine, kao i sada, tvrdio da je izborni zakon nepravedan. I tada, kao i sada, prijetili su bojkotom nakon izbora ili stvaranjem trećeg dijela države – koji se u ratu zvao “Herceg-Bosna”,” navodi ona, te dodaje je da upravo zbog toga 2001. godine međunarodna zajednica počela da ispituje “finansiranje nacionalista”.

Wolfl navodi da su u aprilu 2001. godine, filijale Hercegovačke banke bile pod istragom zbog sumnje na pranje novca, te da je pronađeno je 50-ak podračuna Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koje je “službeno” raspušteno nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini.

 

 

 

“HVO je vodio rat u Hercegovini 1993. i 1994. godine protiv Armije BiH. Radilo se o otcjepljenju dijela Hercegovine i njenom pripajanju Hrvatskoj. Međutim, zaštitne snage UN-a SFOR su naišle na veliki otpor tokom racije, nekoliko službenika SFOR-a su oteti kao taoci u Grudama, a 22 vojnika SFOR-a su lakše povrijeđena. Značajne svote novca ostale su neotkrivene,” navodi ona, te dodaje da je Jelavić uhapšen 2004. godine.

Također navodi da je Hercegovačka banka osnovana 1997. godine između ostalog i uz učešće Mostarske franjevačke provincije.

 

 

 

 

Novac je tekao. Jer i međunarodne donacije za zapadnohercegovačko hodočasničko mjesto Međugorje obrađivane su i preko Hercegovačke banke,” piše Wolfl.

Prijetnje stvaranjem trećeg entiteta

Ova novinarka ističe da je HDZ posljednjih sedmica intenzivirao prijetnje bojkotom institucija ili stvaranjem trećeg entiteta ako se izborni zakon ne promijeni u njihovu korist.

Stručnjak za sigurnost Ismet Fatih Čančar smatra da bi međunarodna zajednica, suočena s ovim prijetnjama, trebala izjaviti “da je spremna upotrijebiti ista sredstva za održavanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini” kao što je to učinila 2001. godine.

“Oni koji izazivaju destabilizaciju moraju da odgovaraju“, rekao je Ismet Čančar.

“Neobuzdane revizionističke snage, podržane vanjskim faktorima, prijete sigurnosti i stabilnosti u zemlji“, dodao je on.

Čančar se također protivi ideji da bi sadašnji Visoki predstavnik trebao umiriti HDZ sa eventualnim izmjenama izbornog zakona prije izbora 2. oktobra.

“Eventualna odluka OHR-a dodatno produbljuje podjele, a dovela bi i do etničke diskriminacije i teritorijalne segregacije. Svako oklijevanje da se odlučno osudi politika etničke segregacije podstiče secesionizam, kao što se to dešavalo 1990-ih uz podršku Beograda i Zagreba“, upozorava Čančar

 

 

 

Čančar smatra da bin Rusiji bilo posebno od koristi ako bi se etnička rascjepkanost dodatno produbila i kada bi se donošenje odluka “monopoliziralo” jačanjem pozicije HDZ-a.

On navodi da ekstremno nacionalistički SNSD Milorada Dodika već ima svojevrsni monopol u Republici Srpskoj, te tvrdi da bi predloženom izmjenom izbornog zakona donošenje odluka bilo predato u ruke dvije stranke, HDZ-a i SNSD-a, “što bi onemogućilo bilo kakav napredak Bosne i Hercegovine ka EU”.

“Drugim riječima, onaj uticaj koji Rusija već ima u Republici Srpskoj kod Dodika, sada bi se umnožio na dodatnom frontu sa HDZ-om u regionu Federacije”, zaključio je Čančar.

 

 

 

Dekan Univerziteta u Sarajevu Sead Turčalo također upozorava na sve veći uticaj Rusije u BiH kroz SNSD i HDZ.

“Obje strane dijele interes Rusije da se zemlja prikaže kao nefunkcionalna kako bi se pregovaralo o novoj raspodjeli moći i teritorije“, izjavio je on za Der Standard.

“Na ovaj način, zemlja se zadržava dalje od bilo kakvog procesa evroatlantskih integracija, a Rusija će moći da manipuliše, kontroliše i eskalira zamrznuti konflikt u Bosni ako rusko rukovodstvo odluči da pomjeri front protiv liberalne međunarodne zajednice na Bosnu“, dodao je.

Na kraju novinarka zaključuje da “trenutno liberalna međunarodna zajednica, posebno visoki predstavnik, SAD i UK, igraju na ruku Rusiji svojom snažnom podrškom promjeni izbornog zakona, otvarajući prostor za veći utjecaj Moskve, ali i drugih neliberalnih snaga kao npr. Mađarske“.

(SB)

 

 

 

 

 

Related Posts

Muriz Memić nakon ročišta: Prvi put nakon sedam godina vidio sam strah u Alisinim očima kada je ušao prof. Dizdarević u sudnicu

Nakon ročišta održanog u Sudu BiH u predmetu “Dženan Memić” gdje su saslušani svjedoci, medijima se obratio otac ubijenog Dženana, Muriz Memić koji je izjavio da Alisa…

EMIR KUSTURICA O SVEMU POMALO: “Za ideju zajedništva zaslužan je Dodik, a Republika Srpska je jedna vrsta vremenske mašine

Andrićgrad je dokaz da Republika Srpska može da udomi sve vrste konfesija i etničkih grupa – kaže Kusturica   Reditelj idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica rekao je…

Detalji iz sudnice: Dr. Kučukalić rekao da li je Alisa Mutap imala povredu mozga i vratne kičme

U toku je ročište u Sudu Bosne i Hercegovine u slučaju “Dženan Memić” na kojem su do sada reprodukovana saslušanja dr. Abdulaha Kučukalića, vještaka psihijatrijske struke i…

Nenad Nešić: Neću dozvoliti povratak bh. državljana iz Sirije ni njihovoj djeci sve dok.

Ne znam čime su zadojena djeca koja su danas u Siriji i ne znam da li će biti bezbjedonosna prijetnja po bezbjednost BiH, naše djece ili moje…

SKANDALOZNO: RAK i Draško Milinović ne vide ništa sporno u veličanju Ratka Mladića

Agencija nema mandat da se upušta u način istraživanja i predstavljanja istorijskih događaja, navodi se u odgovoru RAK-a Ratko Mladić je pravosnažno osuđen za ratni zločin. To…

Zbog predmeta Respiratori, ali i drugih stvari.. – Disciplinska tužba protiv sudije Branka Perića

Postupak je pokrenut zbog donošenja odluka kojim se očigledno krši zakon, što se odnosi na presudu Novaliću i ostalima, ali i “neopravdanog kašnjenja u izradi odluka ili…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)