Ahmetović: Nema osnova za strahove, BiH nikada prije nije imala toliko jakih prijatelja u Njemačkoj, ali i širom Evropske Unije

Njemačka i zapadni svijet stoji iza BiH, nema osnova za strahove o nekom ‘trećem entitetu‘, nema straha od nekakve Dodikove secesije. Neće se desiti, poručio je  Ahmetović

30 godina je Bosna i Hercegovina čekala jasne odgovore Njemačke. Sada ih imamo. Rezolucija Bundestaga je to. Nije bilo lako doći do takvog rezultata. Bilo je snažnih napada. Ali, radili smo strpljivo i polako i – na kraju – slavili pobjedu”, poručio je Adis Ahmetović, poslanik njemačkog parlamenta bosanskohercegovačkih korijena.

On je jučer govorio pred više od 130 istaknutih predstavnika bh. dijaspore u Njemačkoj. Oni su se okupili u Frankfurtu, kako bi razgovarali i o situaciji u svojoj domovini.

Ahmetović je posebno istakao da “budućnost BiH može biti samo jedna: put u EU”. Bundestag će pomoći u tome jer Njemačka ima najveću odgovornost prema našoj zemlji.

Ahmetović je istakao da to nije samo jer je ova država ekonomski najjača u EU, već i zato što je njen državljanin i političar, Christian Schmidt, visoki predstavnik.

“Njemačka stoji iza BiH”

“I neka niko nema dilema kada je suverenitet i teritorijalni integritet BiH u pitanju. Njemačka i zapadni svijet stoji iza BiH. Nema osnova za strahove o nekom ‘trećem entitetu‘, nema straha od nekakve Dodikove secesije. Neće se desiti”, poručio je Adis Ahmetović.

On se osvrnuo i na rusku agresiju na Ukrajinu. Upozorio je da ona traje već više od osam godina i da Zapad neće prihvatiti ruska nastojanja da se prekraja teritorija Ukrajine.

“To je bitno i zbog te države, ali i zbog Bosne i Hercegovine. Ima među nekim ljudima susjednih država BiH koji i sada žele prekrojiti granice. Rezolucija Bundestaga o BiH je i tu jasna – to se neće dopustiti i to se neće desiti”, istakao je Ahmetović.

On je naveo i da su političari u Njemačkoj koji se bave regionom zapadnog Balkana i BiH svjesni da je moguće da nakon izbora dođe do tenzija i preispitivanja legitimiteta ishoda glasanja

Osvrnuo se i na Dodikovo blokiranje davanja agremana novom ambasadoru Njemačke u BiH i rekao da je to svojevrsni presedan koji u EU nije zabilježen jako dugo vremena.

Poruka Dodiku

“Ono što Rusija nastoji provesti u Ukrajini, Milorad Dodik pokušava uraditi u BiH. Mi smo prije šest mjeseci imali priliku sankcionirati ga, kao EU. No, Mađarska je to osujetila. Ali, mi ne odustajemo. Bosna i Hercegovina nikada prije nije imala toliko jakih prijatelja u Njemačkoj, ali i širom EU. I mi to hoćemo iskoristiti. To je moj i zadatak moje generacije političara”, poručio je on.

 

Ahmetović je i stava da se ne može dopustiti da neko bude čak i na čelu države, a da radi na razbijanju iste te države.

On je, nadalje, podsjetio i da se prije šest do osam mjeseci u BiH strahovalo od novog rata, pa se strahovalo od Dodikovog otcjepljenja, pa od Čovićevog “trećeg entiteta”, pa se nije znalo hoće li biti izbora…

“Svega toga danas nema. Sada se priča o nekoj izbornoj reformi prije izbora. Ono što mene zanima i za šta ću se snažno boriti je da se i u BiH održe demokratski izbori. Da svaki glas vrijedi isto i da svako glasa za političara za kojeg smatra da mu treba dati glas. I Bosna i Hercegovina i njen narod treba biti isti kao i mi u Njemačkoj, kao i u Hrvatskoj, Srbiji…”, istakao je Ahmetović.

Uz njega, skupu bh. dijaspore prisustvovao je i Boris Mijatović, poslanik Zelenih u Bundestagu.

Više od 130 istaknutih pojedinaca bh. dijaspore u Njemačkoj, među kojima su i istaknuti profesori univerziteta, ljekari, biznismeni koji zapošljavaju hiljade radnika… usvojili su i zaključke skupa.

U zaključcima je istaknuto da se domicilni bh, stanovnici, nastanjeni izvan BiH, zalažu za suverenu i cjelovitu BiH ravnopravnih naroda i građana, s potpunim građanskim i ljudskim pravima i slobodama po uzoru na Njemačku i većinu država u Evropskoj uniji.

U zaključcima se ističe i zalaganje za BiH kao punopravnu članicu Evropske unije i NATO.

Ustavne i izborne reforme, ističu, trebaju da se implementiraju na cijeloj teritoriji BiH u skladu sa svim presudama Evropskog suda za ljudska prava (Sejdić-Finci, Pilav, Zornić, Pudarić i Šlaku), što će ujedno spriječiti diskriminirajuće favoriziranje etničkih konstituentnih grupa.

Sa skupa je upućeno energično protivljenje mogućem neprincipijelnom nametanju izbornog zakona od strane visokog predstavnika, koji bi građane BiH doveli u neravnopravan položaj i još veće produbljivanje etničkih podjela na uštrb građanskog koncepta.

Sa skupa je otišao i prijedlog Vladi Njemačke da operativno implementira principe nedavno usvojene Rezolucije o BiH u Bundestagu.

U nastavku zaključaka predloženo je CIK-u da razmotri i omogući glasanje na biračkim mjestima, bez potrebe glasanja poštom, u svim većim gradovima gdje u značajnom broju živi bh dijaspora.

Okupljeni su uputili zahvalnost aktuelnoj njemačkoj Vladi na inicijativi za izmjene i dopune legislative koja regulira mogućnost dobijanja njemačkog državljanstva bez potrebe odricanja od državljanstva BiH (dvojno državljanstvo), kao i inicijativa nadležnim institucijama BiH za formiranje ministarstva za dijasporu.

U zaključcima se apelira i na bh. dijasporu da zajednički radi na projektima koji će imati za cilj očuvanje maternjeg jezika I kulturnog identiteta
(politicki.ba)

Related Posts

LENDO: NASTAVLJA SE PRAKSA VRIJEĐANJA I OMALOVAŽAVANJA BOŠNJAČKOG NARODA U FEDERACIJI BIH

Posljednje imenovanje osobe koja je presuđivala logorašima u Žepču na poziciju savjetnika u Vladi Zeničko-dobojskog kantona pokazuje da se nastavlja praksa vrijeđanja i omalovažavanja bošnjačkog naroda u…

Džeko među najboljim na svijetu: Ostavio iza sebe Kanea, Rooneyja, Higuaina i mnoge druge

Specijalizirani fudbalski portal Transfermarkt objavio je zanimljivu listu najboljih strijelaca u 21. vijeku Parametri koji su korišteni za kreiranje liste najboljih strijelaca ovog vijeka su golovi u…

U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI POGINULA DJEVOJKA IZ ZENICE: OGLASILA SE POLICIJA

Na magistralnom putu u mjestu Polje, općina Busovača, jutros u 5, 45 sati dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je smrtno stradala ženska osoba inicijala B.N. (1988)…

Za savjetnika u Vladi ZDK imenovan Marijan Jukić koji je presuđivao logorašima u Žepču, reagirao Refik Lendo

Posljednje imenovanje osobe koja je presuđivala logorašima u Žepču na poziciju savjetnika u Vladi Zeničko-dobojskog kantona pokazuje da se nastavlja praksa vrijeđanja i omalovažavanja bošnjačkog naroda u…

AMERIČKI AMBASADOR ISTOG MIŠLJENJA KAO I BAKIR IZETBEGOVIĆ: BUDUĆNOST BIH JE U DOBRIM RUKAMA

Sjećate li se izjave Bakira Izatbegovića, predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), koji je tokom gostovanja u Ramazanskom programu Hayat TV-a kazao „..I dokle god su pune džamije…

Postoji li skriveni scenario: Hoće li stranci smijeniti Milorada Dodika

Ono što je pogoršalo poziciju Milorada Dodika među određenim međunarodnim krugovima jeste njegovo vrlo jasno stavljanje na stranu Rusije Nakon što se u nekoliko navrata u javnosti…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)