Milorad Dodik: Sa muslimanima ne možemo imati zajedničke škole i udžbenike

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je uoči susreta sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi da će to biti prilika da razgovarao o konkretnim projektima u oblasti energetike i o tome kako se ponašaju predstavnici Zapada. Također, Dodik je ponovo govorio o mogućnosti da RS bude nezavisna te je Bošnjake ponovo nazvao muslimanima.

Dodik je u intervjuu za rusku agenciju Tas naveo da će sa Putinom razgovarati o nizu aktuelnih političkih pitanja, među kojima i o Ukrajini.

– Što se tiče konkretnih projekata, mi bi bismo željeli da dobijemo dodatnu potvrdu da će u fokusu i prioritetu biti sve ekonomske aktivnosti vezane za rafineriju za preradu nafte i mazuta, gradnje gasovoda, gasnih elektrana. Naravno, mi ćemo čekati trenutak, i čim se on pojavi, počećemo rad na tim projektima – dodao je Milorad Dodik.

 

Dodik je napomenuo da Republika Srpska nije veliki potrošač gasa kao Srbija, ali da je za nju veoma važna gasna perspektiva.

– Mi želimo da izgradimo gasovod do Banjaluke, da izgradimo elektrane koje bi koristile gas. U tom slučaju bi RS postala veliki potrošač gasa. Te planove mi zasnivamo na potencijalima Rusije i našoj saradnji sa Gaspromom – rekao je Dodik.

On je istakao da to “sprečavaju Bošnjaci, koji su orijentisani ka Zapadu, pojasnivši da glasaju protiv kada RS pokušava da riješi pitanje protoka gasa iz Srbije kroz granicu BiH, ali to, kako je ocijenio, ne mogu vječno da rade, jer će se rad na tome nastaviti”.

Dodik je rekao da je RS zahvalna Putinu za maksimalnu dosljednost u očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, istakavši da Rusija nikada od njega nije imala nikakve političke zahtjeve.

RS, istakao je Dodik, želi da sa Rusijom proširi i kulturnu saradnju, navodeći da je u Banjaluci u toku izgradnja Rusko-srpskog pravoslavnog centra za koji se nada da će u bliskoj budućnosti biti završen, kao i da će predložiti Putinu da posjeti Banjaluku kada centar bude završen.

Član Predsjedništva BiH je rekao da su stranci svojim drskim ponašanjem i nasiljem doveli do krize BiH, gdje danas više niko ne vjeruje u EU.

– Moskva je uvijek bila na strani međunarodnog prava, ali je očigledno, da je to nedovoljno. Zapad se ne pridržava međunarodnih normi, na primjer, u Ukrajini, i nekih svojih pravila koja se stalno mijenjaju – dodao je Dodik.

Na pitanje kakva je danas situacija o pitanju mogućeg referenduma o izlasku RS iz BiH, Dodik je rekao da RS ostaje pri toj poziciji i da je još više nezadovoljna BiH, ali i da ta ideja čeka na odgovarajući trenutak.

Komentarišući navode iz Banjaluke i Beograda posljednjih mjeseci o budućem ujedinjenju svih Srba u jednu državu, Dodik je rekao da ideju jedinstva ništa ne može izmijeniti, ali da na ruku ujedinjenja ne ide Zapad koji je prisutan na tom području i drsko se miješa u unutrašnje posloveu.

– Naša težnja ka Srbiji je prirodna. Slična situacija je sa Rusima u Ukrajini, kojih je u toj zemlji 15 miliona i kojima je rukovodstvo te zemlje zabranilo ruski jezik. Zato je specijalna operacija Rusije u Ukrajini opravdana zaštitom prava svog naroda. Tako i mi ovdje – sa muslimanima ne možemo imati zajedničke škole, zajedničke udžbenike – naveo je Dodik.

Dodik je rekao da su mu Amerikanci devedesetih godina objasnili zašto nisu iskoristili mogućnost nacionalnog razgraničenja BiH.

– Prema njihovim riječima, nije se moglo dopustiti stvaranje muslimanske države na teritoriji Evrope. A mi smo postali kolateralna šteta. Ako hoćete da mi ovdje budemo na straži, dajte nam neke privilegije – dodao je Milorad Dodik.

Dodik je rekao da Zapad daje ogroman novac na borbu, kako navode, sa malignim ruskim uticajem na Balkanu, te ukazao da su Britanci uveli sankcije njemu i predsjednici RS Željki Cvijanović, kao osnovnim ciljevima te borbe.

On je dodao da ni RS njima ne ostaje dužna, te ukazao da još od dolaska novog britanskog ambasadora u BiH sa njim nije održao sastanak.

– Zašto da se sastajem sa predstavnicima zemlje koja uvodi sankcije samo zato što ih Dodik ne sluša? O čemu s njima da razgovaram, zašto da dajem njemu i njegovoj zemlji legitimitet? Uopšte ništa dobro ne mislim o tim zapadnim ambasadorima koji smatraju da mogu upravljati zemljama u koje su postavljeni na tu funkciju – rekao je on.

On je dodao da su protiv njega uvedene i američke sanckije i da njima Zapad zbog svoje bespomoćnosti pokušava da riješi pitanja s drugim narodima i zemljama.

Očigledno je, kaže, i da sada Evropa drhti i strada pod sankcijama, a ne Rusija, te ukazao da aktuelna politička elita u Evropi nije navikla na probleme i ne zna na njih reagovati, da nikada nisu živjeli u nestabilnom društvu i da su udaljeni od naroda.

– U suštini, oni su sami sebi napravili probleme. Ako govorimo jezikom fudbala, to je klasični autogol, i to u 90-oj minuti – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da narod u RS osjeća ruski narod kao braću, da shvata poziciju Rusije, raduje se njenim uspjesima i brine za njene probleme.

– Mi dobro razumijemo da borba Zapada protiv pravoslavlja nikada nije prestala. Ta borba bila je lajtmotiv svih pohoda, i imala u suštini jedinstven cilj – zavladati bogatim zalihama prirodnih resursa koje ima Rusija. Iz tog razloga u Rusiju su došli i Napoleon i Hitler, a današnji Zapad također želi da zavlada tim prostranstvima – rekao je Milorad Dodik.

Prema Dodikovim riječima, Zapad je uz pomoć Gorbačova bacio Rusiju na koljena i namjeravao da je dobije, a nisu računali na to da će je Putin podići i objediniti.

Dodik je rekao da je Rusija bila primorana na specijalnu operaciju u Ukrajini jer godinama Zapad nije reagovao na uništavanje ruskog stanovništva u Donbasu i Lugansku.

Na pitanje kakve su perspektive o stupanju BiH u NATO, Dodik je odgovorio – nikakve, da RS to neće dozvoliti. Podsjetio je da ni Srbija nije za NATO, koji je dva puta bombardovao Srbe bacajući na njih bombe sa osiromašenim uranijuom

 

(pozitiva.info)

Related Posts

Muriz Memić nakon ročišta: Prvi put nakon sedam godina vidio sam strah u Alisinim očima kada je ušao prof. Dizdarević u sudnicu

Nakon ročišta održanog u Sudu BiH u predmetu “Dženan Memić” gdje su saslušani svjedoci, medijima se obratio otac ubijenog Dženana, Muriz Memić koji je izjavio da Alisa…

EMIR KUSTURICA O SVEMU POMALO: “Za ideju zajedništva zaslužan je Dodik, a Republika Srpska je jedna vrsta vremenske mašine

Andrićgrad je dokaz da Republika Srpska može da udomi sve vrste konfesija i etničkih grupa – kaže Kusturica   Reditelj idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica rekao je…

Detalji iz sudnice: Dr. Kučukalić rekao da li je Alisa Mutap imala povredu mozga i vratne kičme

U toku je ročište u Sudu Bosne i Hercegovine u slučaju “Dženan Memić” na kojem su do sada reprodukovana saslušanja dr. Abdulaha Kučukalića, vještaka psihijatrijske struke i…

Nenad Nešić: Neću dozvoliti povratak bh. državljana iz Sirije ni njihovoj djeci sve dok.

Ne znam čime su zadojena djeca koja su danas u Siriji i ne znam da li će biti bezbjedonosna prijetnja po bezbjednost BiH, naše djece ili moje…

SKANDALOZNO: RAK i Draško Milinović ne vide ništa sporno u veličanju Ratka Mladića

Agencija nema mandat da se upušta u način istraživanja i predstavljanja istorijskih događaja, navodi se u odgovoru RAK-a Ratko Mladić je pravosnažno osuđen za ratni zločin. To…

Zbog predmeta Respiratori, ali i drugih stvari.. – Disciplinska tužba protiv sudije Branka Perića

Postupak je pokrenut zbog donošenja odluka kojim se očigledno krši zakon, što se odnosi na presudu Novaliću i ostalima, ali i “neopravdanog kašnjenja u izradi odluka ili…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)