budućeg sastava: Najviše mandata ima SDA, evo ko su poslanici koji bi trebali ući u Parlamentu Federacije BiH

Do sada je obrađeno 83,21 posto biračkih mjesta, a prema tim podacima SDA će u Predstavničkom domu PFBiH imati 27 mandata, na drugom mjestu je HDZBiH s partnerima, koji bi prema trenutnim projekcijama trebao imati 16 mandata, a na trećem je SDPBiH sa 14 mandata..

oš se broje glasovi sa opštih izbora u Bosni i Hercegovini održanih u nedjelju. Prema podacima Centralne izborne komisije objavljenim jučer u 15 sati, na osnovu 83,21 posto obrađenih biračkih mjesta za Parlament Federacije BiH vodi SDA.

RAST SBIH

Ta stranka ima 190.489 glasova, a slijede HDZBiH sa 114.450, SDPBiH sa 103.052, Željko Komšić – za građansku državu – DF/GS sa 82.659, koalicija Povjerenje! (NiP, SPUBiH) sa 52.107, Naša stranka sa 37.700, NES sa 33.225, Stranka za BiH sa 29.011 te HDZ 1990 sa 23.392 glasa. Iako još nisu obrađena sva biračka mjesta, naziru se prvi obrisi budućeg sastava Predstavničkog doma PFBiH.

Prema preliminarnim i nepotpunim rezultatima koje je CIKBiH objavio, SDA će u Predstavničkom domu PFBiH imati 27 mandata. Na drugom mjestu je HDZBiH s partnerima, koji bi prema trenutnim projekcijama trebao imati 16 mandata. Na trećem mjestu je SDPBiH sa 14 mandata.

 

Demokratska fronta bi za sada trebala imati 12 mandata, a koalicija Povjerenje! (Narod i pravda, SPUBiH) trebala bi imati sedam. Izborni prag od tri posto prešli su Naša stranka i NES sa po pet mjesta. Stranka za BiH zasad ima četiri mandata, a HDZ 1990 tri. Po jedan mandat imaju bihaćki POMAK, PDA, BHI Fuada Kasumovića, HRS te Hrvatski nacionalni pomak.

 

Najviše direktnih mandata je osvojila SDA – 22, SDP 12, a HDZBiH 11. DF je, za sada, osvojio 10 direktnih mandata, a koalicija Povjerenje! tri

U Parlament Federacije, kao poslanici SDA iz Izborne jedinice 1, trebali bi ući Hamdija Abdić, Nijaz Hušić i Safet Kovačević, dok će poslanici NES-a biti Irfan Durić, Ilda Alibegović i Sandi Salkić. Frontin poslanik je Zekerijah Alagić, a SDP-ov Razim Halkić, dok je POMAK-ov Maja Uremović. Iz Izborne jedinice 2 u Parlament bi trebali ući Fadil Novalić i Indira Omeragić (SDA), Nihad Krajinović iz SDP-a, Mijo Matanović iz HDZ-a i Alen Mujić iz Demokratske fronte.

 

Federalni poslanici bi iz Izborne jedinice 3 trebali biti Kadrija Hodžić i Azra Okić (SDP), Azmir Husić i Fahrudin Skopljak (SDA), Mahir Mešalić i Dajana Čolić (DF), te Admir Čavalić (SBiH).

Iz Izborne jedinice 4 u federalni Parlament ulaze Begajeta Čaušević i Edita Mazić, dok je to iz PDA Elzina Pirić. Mandat SDP-a pripada Hajdurinu Kozareviću.

Vjerovatni budući zastupnici iz Izborne jedinice 5 su Miralem Galijašević, Nezir Pivić, Adisa Kokić-Hinović (SDA), Elvir Karajbić (SDP), Alma Kratina (DF), Josip Martić (HDZ), Kenan Uzunović (BHI KF) i Azra Sinanović (NES). Iz Izborne jedinice 6, ukoliko ne bude većih promjena, u Parlament ulaze Mirsad Zaimović i Đeman Memagić (SDA), Hajrudin Žilić (DF) i Belmin Zukan (SDP).

Eldar Čomor (SDA), Adnan Delić (NiP), Mirza Čelik (DF), Damir Mašić (SDP), Dragan Mioković (Naša stranka) i Senad Čeljo (SBiH) trebali bi biti poslanici iz Izborne jedinice 7. Mandate iz Izborne jedinice 8, prema trenutnim rezultatima, osvojili su Melika Mahmutbegović, Alija Jusić i Bajro Makić (SDA), potom Lidija Bradara, Feliks Vidović i Mirjana Plavčić (HDZ), te Nijaz Helez (SDP), Mara Đukić (DF) i Stipe Tokić (HDZ 1990).

NOVA I STARA IMENA

Iz Izborne jedinice 9 mandate su osvojili Vlatka Martinović, Antonio Sesar i Mladen Bošković (HDZBiH). Mandat SDA pripada Edinu Mušiću, a SDP-ov Aneru Žuljeviću. Luka Falatar je dobio mandat HDZ-a 1990, Slaven Raguž mandat republikanca.

 

U izbornoj jedinici 10 sva tri mandata osvojio je HDZBiH i pripadaju Stanku Musi, Dariju Knezoviću i Mariji Kikaš.

Poslanici iz Izborne jedinice 11 trebali bi biti Edin Smajić i Jasmina Biščević-Tokić (SDA), Elmedin Konaković i Amra Junuzović-Kljajić (NiP), Damir Arnaut (Naša stranka), Jasna Duraković (SDP) i Dennis Gratz (DF). Tri mandata iz Izborne jedinice 12 osvojili su Karlo Nevistić (HDZBiH), Petar Galić (HN Pomak), Drago Stanić (HDZ 1990).

(oslobodjenje)

Related Posts

Denis i Dado su se upalili” – Kelmendi na suđenju za ubistvo policajaca: OSA je nudila milion maraka

Denis i Dado su rekli da OSA daje milion maraka nagrade ukoliko se otkrije gdje su puška i vozilo, rekao je Kelmendi U nastavku suđenja Savi Marinkoviću,…

Krvna osveta u Velikoj Kladuši: Izet Grahović dvije godine čekao Asmira Halilagića, ubicu brata Hasana

U Velikoj Kladuši sinoć je ubijen Asmir Halilagić. Asmir je izašao iz zatvora na dopust zbog primjerenog vladanja u KPZ Zenica, gdje je služio kaznu zbog ubistva…

POJAVIO SE VIDEO IZ BANJA LUKE – ŽENA UHVATILA MUŽA PROFESORA SA STUDENTKINJOM

  Skandal potresa Pravni fakultet u Banjoj Luci, jer je navodno profesor varao svoju ženu sa studentkinjom, a ona ih je uhvatila u prevari. Viši asistent na…

Nezapamćen incident na fudbalskom turniru u Splitu, sarajevskoj djeci pružena medicinska pomoć

Od 1. do 4. juna više od 3000 sportista iz 15 zemalja nastupilo je u sklopu Dalmatinko cupa na terenima u Splitu, Solinu, Kaštelima, Trogiru, Žrnovnici  …

ZNA LI NERMIN ŠTA RADI DENIS: Hoće li oštar sukob Bećirovića i Dodika ugroziti partnerstvo na nivou države

Nameće se i pitanje da li takav odnos može uticati na buduće djelovanje koalicije.   Nakon što je član Predsjedništva BiH Denis Bećirovićzatražio od Europske unije da,…

Nele Karajlić govorio o razlozima odlaska: Da sam ostao u Sarajevu još 15 dana.

Opcija je bila dakle da ostanem i nestanem, da odem na Pale ili u Beograd. Sa svojim pacifističkim pogledom na svijet, ja sam odlučio ići u Beograd”…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)