KORDIĆ I PRIJATELJI; HDZ-ovo ČISTILIŠTE: “Za predsjednicu Federacije BiH Lidiju Bradaru ratni zločinac prestaje biti

ratni zločinac kad odleži kaznu

U ranim jutarnjim satima, 16. aprila 1993. godine, jedinice za posebne namjene HVO-a (Jokeri i Maturice) izvršile su krvavi napad na selo Ahmići u srednjoj Bosni. Ubijeno je 116 civila, a među njima i tromjesečna beba. Jedan od osuđenih komandanata za ova zlodjela bio je i Dario Kordić.

Kordić je osuđen na 25 godina pred Haškim tribunalom, ali je nakon dvije trećine kazne, tačnije nakon 17 godina iza rešetaka, pušten na slobodu, a na uslovnoj slobodi je bio do 2022. godine. Proglašen je krivim zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u dolini Lašve.

Iako su hrvatski mediji pisali da je po izlasku iz zatvora “doživio preobraćenje” pa je upisao teologiju, ništa od toga ga nije nagnalo da pokaže pokajanje i saosjećanje prema nevino stradalim žrtvama.

 

Dakle, ništa značajno se nije promijenilo.

A ono što se također nije promijenilo, uprkos Haškim presudama i dokazima, je odnos visokorangiranih HDZ-ovaca prema ratnim događajima i sudskih presudama.

Tako je i danas isti stav dugogodišnje bh. političarke i zvaničnice HDZ-a Lidije Bradare koja je nedavno imenovana za predsjednicu entitet FBiH.

 

Ona ni danas ne krije svoje prijateljske veze sa zločincem koji je osuđen pred Međunarodnim krivičnim sudom. Bradara ističe kako se svoje prošlosti ne stidi kada govori o čuvenoj fotografiji sa zločincem Kordićem, a na kojoj se nalaze najistaknutiji članovi HDZ-a – lider stranke Dragan Čović, aktuelna predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i član kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH Marinko Čavara.

Gostujući na televiziji N1, Bradara je prokomentarisala ovu temu i ponovo šokirala javnost.

“I tada sam rekla da se ne stidim svoje prošlosti, da ništa nije skriveno… Ne možete se odreći prijatelja koje steknete tokom života. Teško je u Bosni i Hercegovini, ako težite procesu pomirenja, imati samo jednu istinu i samo pričati o jednim stvarima. U toj dvorani su sjedili potencijalni osuđenici za ratne zločine ili su počinili ratne zločine, ali se za to ne zna ili nisu nikada osuđeni”, odgovorila je Bradara.

Na pitanje da li je podrškom Kordiću na neki način podržala ratni zločin, odgovorila je:

“Osuđenik koji je odležao kaznu za bilo koji zločin, valjda prestaje biti osuđenik za ratni zločin…”, stav je predsjednice Federacije BiH.

Ova izjava jednostavno je frapantna jer koliko god Bradara željela umiti zločinačko lice Darija Kordića, za vijek i vjekova će ostati zapisano da je on kriv za neke od najmonstruoznijih ratnih zločina počinjenih u BiH i ta činjenica ne prestaje nakon odsluženja kazne.

 

Njegov izlazak iz zatvora neće vratiti živote 116 osoba, niti će ona tromjesečna beba ove godine proslaviti svoj 30. rođendan koji bi proslavila da Kordić sa svojim prijateljima zločincima nije naredio i komandovao napad na Ahmiće u zoru 16. aprila.

Bilo bi interesantno čuti mišljenje Bradare, naprimjer, o ratnim zločinima koji su izvršeni na teritorijama BiH i Hrvatske, a gdje su žrtve bilo Hrvati.

Da li će i ti zločinci “prestati biti zločinci” nakon odsluženja kazne, a analogijom zločini prestati da postoje odnosno da se izbrišu iz sjećanja i historije!?

Da li će, prema njenom mišljenju, po izlasku iz zatvora “čist” biti i Radoslav Brđanin koji je osuđen na 30 godina zbog ubistava, progona i mučenja nesrpskog stanovništva bosanske Krajine, među kojima je i veliki broj Hrvata ili Goran Jelisić, poznatiji kao “srpski Adolf” koji je dobio 40 godina zbog zlodjela protiv Bošnjaka i Hrvata u Brčkom. I mnogi, mnogi drugi.

Ovakve sramotne izjave dužnosnice HDZ-a izazvao je saopćenje Udruženja građana žrtava rata “16. april” Ahmići koji su oštro osudili izjave predsjednice Federacije BiH Lidije Bradara o njenom prijatelju, osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću.

Iako su zatražili reakciju OHR-a, nažalost ni visoki predstavnik kao ni drugi zvaničnici međunarodne zajednice, nisu reagovali na ove skandalozne izjave. Njih treba podsjetiti da ni Evropa ni svijet nikada nisu rehabilitovali ratne zločince koji su osuđeni za najstrašnija zlodjela. Oni su ostali zločinci.

(Klix)

Related Posts

OTVORENO PISMO: Većina delegata u Klubu Bošnjaka traže od Refika Lende da ne podrži dogovor koji će značiti preglasavanje Bošnjaka

“I bez Vašeg učešća, želimo Vas upozoriti da bi davanje saglasnosti na prijedlog novog saziva Vlade FBiH u takvim okolnostima bilo protivno izbornoj volji bošnjačkog naroda, kao…

Frizerku Aminu zbog hidžaba niko nije htio zaposliti, a danas je najtraženija u svom poslu

Malo je žena u BiH koje vole imati divnu frizuru, a da nisu čule za Aminu Koso. Iako joj je tek 29 godina, ne nedostaje joj iskustva,…

NEVJEROVATNO/ KAD KUKURUZ POGODI ‘U SREDU’: POLITIKA LIDERA ‘TROJKE’ BAŠTINI FILOZOFIJU DJEČIJE IGRE ‘ABEREČKE-ABERTUDE

Ako se predsjednik FBiH i jedan potpredsjednik FBiH dogovaraju o uspostavi vlasti, uz potpuno isključivanje iz tog političkog procesa drugog potpredsjednika Federacije BiH, onda je to, ne…

BOSANCI SE PROVOCIRAJU DA SRUŠE OHR! MEHMEDOVIĆ O NAJAVAMA SCHMIDTA: Ovo je pripremamje terena za krupnije događaje…

Šemsudin Mehmedović (SDA) zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH komentarisao je mogućnost nove odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta. Povodom najava i mogućnosti da visoki predstavnik nametne…

ŠTA BI ZNAČILO NOVO NAMETANJE OHR-A: Jedan Hrvat vrijedi kao tri Bošnjaka?

bi Lidija Bradara blokirala imenovanje Vlade Federacije, mora dobiti podršku 16 delegata iz Doma naroda i 2/3 zastupnika u Klubu Hrvata Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona. Za to Bradara…

SKANDALOZNO: Navijači Srbije raširili transparent za agresorskim simbolom “Z”, i zapalili zastavu NATO-a

Tokom drugog poluvremena večerašnje utakmice pod Goricom, navijači Srbije širili su transparent sa znakom “Z”, a potom su zapalili zastavu NATO-a. Grupa simpatizera gostujuće ekipe, smještena na…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)