ZAŠTO ŠUTI VISOKI PREDSTAVNIK SCHMIDT: Milorad Dodik prešao s riječi na djela, državna imovina dodijeljena…

Imovinu pod zabranom raspolaganja Vlada Republike Srpske prenijela je u vlasništvo Grada Doboja. Riječ je o vojnoj imovini bivše JNA, tačnije 300.000 kvadrata imovine iz sukcesivne mase. To je prst u oko Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, kažu stručnjaci.

Vlada RS-a Gradu Doboju prenijela je vlasništvo nad oko 300.000 kvadratnih metara na lokalitetu Putnikovo brdo. Zvanično je to urađeno s ciljem omogućivanja određenih investicija koje Doboj planira, ali i izmještanja Kazneno-popravnog zavoda u tom gradu. Međutim, riječ je o vojnoj imovini nekadašnje JNA, a koja je upisana kao državna.

„Vlada bh.entiteta RS-a donijela je jednu veoma značajnu odluku kojom je prenijela 300.000 kvadrata zemljišta na lokalitetu Putnikovo brdo u vlasništvo Grada Doboja, a u cilju realizacije ozbiljnih investicionih projekata“, pojasnio je pravobranilac RS-a Milimir Govedarica.

 

Ni pravobranilac ni gradonačelnik Doboja Boris Jerinić (SNSD) nisu spominjali činjenicu da je ova imovina predmet spora.

„Grad je bogatiji za nekih 300 000 kvadratnih metara, što svakako povećava vrijednost lokalne zajednice, odnosno, samog Grada Doboja“, naveo je Jerinić.

Stručnjak za pitanja državne imovine Muharem Cero navodi da je ovakva odluka vlasti u RS-u prst u oko državi i Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Kaže da se sada pokazao sav nedostatak registra za praćenje imovine pod zabranom raspolaganja.

„Poligon JNA je pod zabranom raspolaganja, a iz dostupnih podataka mogu se prepoznati dvije stvari: da je Vlada RS-a upisala imovinu u svoje vlasništvo i da ju je dodijelila Doboju za, navodno, izmještanje zatvora. Ne može se utvrditi kojom pravnom radnjom je Vlada RS-a postala vlasnik i tu imovinu upisala u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove“, kazao je za FTV Cero.

Cero navodi da ignorisanje nepoštovanja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine može vremenom dovesti do toga da faktičko stanje na terenu postane ustavnopravna realnost.

„Ponovo smo u procesu antiustavnog djelovanja, osporavanja presuda Ustavnog suda, ali i stvaranja faktičkog stanja na terenu koje, bez obzira na odluku o ništavnosti tih radnji, može imati svoje učinke“, naglašava Cero.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik jučer je na društvenoj mreži Instagram napisao da će ovaj entitet učiniti sve da svu imovinu vrati u svoju nadležnost novim zakonom o nepokretnoj imovini.

„Nikakvi ultimatumi ni ucjene neće nas pokolebati da odbranimo ono što je nacionalni interes Srpske i zato smo spremni da izađemo iz BiH ako nam pokušaju oteti imovinu“, napisao je Milorad Dodik.

Postavlja se pitanje zašto šuti visoki predstavnik Christian Schmidt...

Related Posts

KONAKOVIĆ PRIZNAO PORAZ “TROJKE”: “I sad je HDZ, samo kako će se Dodik i Čović dogovoriti”,

Predsjednik Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković potvrdio je večeras u emisiji kod Senada Hadžifejzovića kako Uprava za indirektno oporezivanje BiH ostaje HDZ-u,…

MULAOSMANOVIĆ: PREDSJEDNIK IZETBEGOVIĆ GOVORIO JE DA SMO MI MALI NAROD NA VELIKOJ GRANICI…

U devetim ramazanskim susretima u okviru emisije „Stil života u islamu“ s prof. dr. Admirom Mulaosmanovićem govorili smo o vremenu u kojem živimo, a koje je za…

PROTESTI U SARAJEVU Duraković: Vi ste, gospodine Christian Schmidt, na dramatično pogrešnom putu, na putu koji ovu zemlju vodi u ambis

Protesti ovakve vrste zbivaju se onda kada građani  izgube povjerenje u političare koji ih vode”, kaže se u poruci akademika Esada Durakovića koja je pročitana tokom današnjih…

Nermin Nikšić ne želi “napadati” stranačke kolege suprotnog mišljenja: SDP nije takva stranka, sve se može promijeniti

U SDP BiH nijedna odluka nije takva da se ne može promijeniti, uz jake argumente i podršku većine. Podrška većine je ključni pojam, kaže Nermin Nikšić  …

SAFET SOFTIĆ: “Sva vika na Lendi, a Stojanović blokirao izbor Vlade FBiH! SDA je sada mnogo jača nego prije izbora!””

Mi sve vrijeme ponavljamo da se ne radi o blokadama (izbor nove Vlade FBiH), nego se radi o izbornom rezultatu. Nemamo problem da idemo u opoziciju, tamo…

Azra Zornić poručuje: Nemojte testirati naše strpljenje

Okupljenim građanima se prva obratila Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. U svom govoru je kritikovala rad Christiana Schmidta:   Poruka zapadnim…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)